Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ohromujúce VIDEO ukazuje, ako vidia ľudia s rôznymi dioptriami: Po tomto začnete dbať na svoj zrak!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW JERSEY – Premýšľali ste niekedy nad tým, ako vidí svet človek, ktorý potrebuje okuliare, no nemá ich nasedené na tvári? Zábery na Instagrame vám ponúknu odpoveď. Ukazujú, ako sa videnie ľudí postupne rozmazáva, keď im lekári predpisujú vyššiu dioptriu.

Video od OpticalAcademy na Instagrame, ktoré bolo natočené v supermarkete, demonštruje neustále sa zhoršujúci zrak. Na záberoch najprv vidno, ako vyzerajú uličky pre niekoho, kto nepotrebuje okuliare. Keď sa predpis zvýši na -2,00, balíky s potravinami a iné občerstvenie v rohoch sa stávajú menej ostrými. Objekty sa stávajú ešte rozmazanejšími, keď úroveň predpisu vyskočí na -6,00. Pri dioptrii -12,00 sa objekty stanú takmer nerozlíšiteľnými. Zábery demonštrujú konkrétny očný problém – krátkozrakosť.

Krátkozrakosť je stav, pri ktorom máte ťažkosti vidieť objekty v diaľke, ale veci zblízka vidíte jasne. Vo svete prudko stúpa výskyt tohto ochorenia. Predpokladá sa, že tento nárast je spôsobený tým, že deti sa pozerajú na obrazovky svojich telefónov namiesto toho, aby trávili čas vonku pri pohľade na vzdialené horizonty, informuje britský denník The Sun. Netreba preto zabúdať na preventívnu kontrolu zraku, predovšetkým ak trávite dlhé hodiny pozeraním do obrazovky – či už tej počítačovej, televíznej a mobilnej.

Krátkozrakosť sa zvyčajne začína u detí vo veku od 6 do 13 rokov. Medzi príznaky patria: ťažkosti pri čítaní slov na diaľku, napríklad pri čítaní tabule v škole, sedenie v blízkosti televízora alebo počítača alebo držanie mobilného telefónu či tabletu blízko tváre a bolesti hlavy. Krátkozrakosť sa často vyskytuje v rodinách, takže môžete mať príbuzných, ktorí sú tiež krátkozrakí. Môže sa zhoršovať, až kým oko neprestane rásť, približne vo veku 20 rokov, informuje britská Národná zdravotnícka služba.

Viac o téme: OkuliareDioptrieKrátkozrakosťProblémy so zrakom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu