Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci vyriešili starovekú záhadu Brány do pekla: V jej útrobách došlo k sérii nevysvetliteľných úmrtí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

TURECKO – Vedci verili, že sa im podarilo vyriešiť záhadu „Brány do pekla“ v Hierapolise, ktorá je príčinou série nevysvetliteľných úmrtí. Predpokladá sa, že staroveké mesto pochádza z 2. storočia a je domovom údajného portálu do podsvetia.

„Brána do pekla“ sa nachádza na území dnešného Turecka a mnohí sa domnievali, že je to smrteľné miesto kvôli písomným dielam starovekého gréckeho geografa Strabóna. Ten navštívil miesto asi pred 2000 rokmi. „Je to otvor miernej veľkosti, ktorý je dostatočne veľký na to, aby doň vstúpil človek, ale siaha do značnej hĺbky a tento priestor je plný takej hustej pary, že človek sotva vidí zem,“ napísal vo svojej knihe Geographica, informuje portál Unilad. „Býky, ktoré do nej privedú, padajú dnu a vyťahujú ich odtiaľ mŕtve. Vrhol som tam vrabcov a oni okamžite vydýchli a spadli,“ uvádza sa ďalej v knihe.

V istom štádiu sa „Brána do pekla“ zjavne používala na náboženské rituály, pričom starovekí ľudia hádzali do svätyne zvieratá ako symboly pre bohov podsvetia. K náboženskej tradícii sa pridalo aj to, že vykastrovaní kňazi, ktorí prechádzali bránami pekla, prežili. Strabón veril, že prežili v dôsledku ich kastrácie. Aj keď mnohí dlho verili, že to bol „Hádesov dych“, ktorý zabíja každú živú bytosť vo svätyni, vedci konečne odhalili skutočnú príčinu smrti zvierat.

V roku 2018 výskumný tím pod vedením sopečného biológa Hardyho Pfanza na Univerzite Duisburg-Essen v Nemecku podrobnejšie študoval fatálne vlastnosti svätyne a meral úrovne koncentrácie CO2, teda oxidu uhličitého. Cez deň boli hladiny CO2 v dôsledku slnečných lúčov dosť nízke, no v noci sa na nižších úrovniach „Brány do pekla“ vytvorilo doslova „jazero“ oxidu uhličitého.

Tento plyn sa zdržiaval najmä v nižších polohách, a keďže zvieratá neboli také vysoké, vdychovali smrteľný oxid uhličitý a umreli. Naopak, kňazi boli oveľa vyšší, a preto oxid nevdychovali. Podľa Pfanza kňazi vedeli, že smrtiaci dych bájneho pekelného psa Kerberosa dosahuje iba do určitej výšky, uvádza portál Science.org.

Viac o téme: SmrťOxid uhličitýHierapolisBrána do pekla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu