Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Experti vydali mrazivé varovanie o horúcich sprchách: V týchto prípadoch vás môžu zabiť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Nová správa odhaľuje, že horúca sprcha so sebou nesie riziko poškodenia nielen pokožky a vlasov, no rovnako zle môže vplývať aj na dobrý nočný spánok. Za najextrémnejších okolností vám môže dokonca zabiť, varujú vedci.

Pravidelná horúca sprcha zbavuje vaše telo prirodzených olejov. Okrem toho vedie k suchej, šupinatej a svrbiacej pokožke a krehkým, matným a rozštiepeným končekom vlasov, informuje nová správa. „Stavy ako ekzém alebo psoriáza sa môžu po horúcich sprchách výrazne zhoršiť. Intenzívne teplo zhoršuje podráždenie a zápal, čo vedie k závažnejším prepuknutiam a nepohodliu,“ uviedli vedci pre britský denník Daily Star. Príliš vysoká teplota vody môže predstavovať dodatočnú záťaž aj pre srdce, pričom tým, ktorí už majú kardiovaskulárne ochorenia, hrozí, že stratia vedomie a vážne si ublížia.

Experti vydali mrazivé varovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Teplo z horúcej sprchy spôsobuje dilatáciu krvných ciev, čo si vyžaduje, aby srdce silnejšie pumpovalo, aby udržalo prietok krvi. Toto dodatočné napätie môže byť problematické pre ľudí s už existujúcimi srdcovými chorobami, čo môže viesť k zvýšenému kardiovaskulárnemu stresu,“ vysvetlili odborníci. U jedincov s určitými kardiovaskulárnymi ochoreniami sa tento pokles môže prejaviť ako závrat alebo točenie hlavy, čím sa zvyšuje riziko pádov alebo iných zranení v sprche. Kombinácia námahy srdca a náhlych poklesov krvného tlaku výrazne zvyšuje riziko mdloby.

Horúca sprcha však môže zruinovať aj dobrý nočný spánok. „Hoci horúca sprcha môže spočiatku pôsobiť upokojujúco, výsledné zvýšenie telesnej teploty môže narušiť prirodzený proces ochladzovania tela, ktorý je nevyhnutný pre spánok. Ochladzovanie signalizuje telu, že je čas spať, a horúca sprcha pred spaním môže tento proces oddialiť, takže je ťažšie zaspať,“ upozornili odborníci. Para z horúcej vody môže tiež zhoršiť astmu a zaniesť baktérie z plesnivých dlaždíc do dýchacieho systému. Správa poukazuje aj na riziko popálenín kože.

Experti vydali mrazivé varovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho sú sprchové hlavice živnou pôdou pre škodlivé baktérie a plesne, ak ich pravidelne nečistíte. „Pohodlie a okamžité uspokojenie plynúce z parnej sprchy môžu v skutočnosti pôsobiť ako dvojsečná zbraň, ktorá z dlhodobého hľadiska potenciálne ovplyvňuje zdravie pokožky a kardiovaskulárneho systému,“ dodali odborníci. Najlepšie preto urobíte, ak dlhé horúce sprchy vymeníte za kratšie sprchy vlažnou vodou.

Viac o téme: SprchaTeplá vodaVýskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu