Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vedci odhalili najväčšie masové pohrebisko v Európe: Najmenej tisíc tiel, hrôzostrašná príčina smrti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/ByteMagnet)

NORIMBERG - Vedci objavili doposiaľ najväčšie masové pohrebisko v Európe. V nemeckom Norimbergu sa našlo najmenej 1 000 ľudí, ktorí zomreli na následky moru, ktorý zabil až 60 percent európskej populácie. Odborníci sa domnievajú, že telá boli pochované v prvej polovici 17. storočia po vypuknutí tejto choroby a že ide o národne významný objav.

Čierny mor sa šíri uhryznutím blchy, ktorá je infikovaná baktériou Yersinia pestis. Postihnutí zomierajú rýchlo. Príznakmi sú vysoké horúčky, triašky, zvracania, bolesti hlavy, delíria a hnisavé opuchy. Starosta Norimbergu Marcus König uviedol, že objav má veľký význam. „Hroby obsahujú pozostatky detí a starých ľudí, mužov a žien; mor sa nezastavil pred pohlavím, vekom ani sociálnym postavením," povedal. „Je samozrejmé, že s týmto historicky a archeologicky významným nálezom sa musí zaobchádzať citlivo a primerane,“ dodal.

Melanie Langbeinová z norimberského oddelenia pre ochranu kultúrneho dedičstva uviedla, že bolo identifikovaných osem morových jám, pričom v každej sa nachádzalo niekoľko stoviek tiel. „Títo ľudia neboli pochovaní na bežnom cintoríne, hoci v Norimbergu máme na to určené cintoríny,“ povedala Langbeinová pre CNN. „To znamená, že išlo o veľký počet mŕtvych, ktorých bolo potrebné pochovať v krátkom čase bez ohľadu na kresťanské pohrebné zvyklosti,“ upresnila. Viaceré z kostí sú fyzicky poškodené v dôsledku bombových útokov, ktoré padali v tejto oblasti počas druhej svetovej vojny. Iné sú zelené v dôsledku odpadu zo susedného mediarskeho podniku, ktorý sa na tomto mieste likvidoval, rovnako ako medené šperky, ktoré zazelenajú pokožku, informuje nemecký časopis Der Spiegel.

Niektoré telá boli pri pochovávaní v odeve alebo zabalené v látke. Vo všeobecnosti boli tesne natlačené do pohrebného priestoru – čo odrážalo vysokú úmrtnosť na túto chorobu. Hroby boli objavené počas vykopávok na poli pred výstavbou nového domova dôchodcov v Norimbergu. Hoci experti našli 500 kostier, jeden z odborníkov sa domnieva, že by ich tam mohlo byť až 2 000 alebo dokonca viac. „Nič nenasvedčovalo tomu, že by sa na tomto poli nachádzalo pohrebisko. Osobne očakávam, že ich bude 2 000 alebo dokonca viac, čo z nich robí najväčší masový hrob v Európe,“ povedal Julian Decker, ktorého spoločnosť In Terra Veritas vykonáva výkopové práce.

Morové pandémie zasiahli svet v troch vlnách – od roku 1300 do roku 1900 a zabili milióny ľudí. Prvá vlna v Európe, nazývaná čierna smrť, trvala od roku 1347 do roku 1351, v druhej vlne v roku 1500 sa objavil nový kmeň choroby a posledná vlna sa koncom 19. storočia rozšírila po celej Ázii. V Norimbergu vypukla morová epidémia približne každých 10 rokov od 14. storočia. Rádio-uhlíkové datovanie, ktoré zahŕňa meranie množstva uhlíka na určenie veku, sa použilo na datovanie jedného hrobu medzi koncom roku 1400 a začiatkom roka 1600. Odborníci však objavili záznam z roku 1634, v ktorom je podrobne opísaná morová epidémia na tomto mieste, pričom v rokoch 1632 až 1633 zabila viac ako 15 000 ľudí. Prišli k záveru, že telá pravdepodobne pochádzajú z morovej epidémie v rokoch 1632 až 1633.

Srebrenica
Zobraziť galériu (2)
Srebrenica  (Zdroj: SITA / AP)

Ralf Schekira, výkonný riaditeľ spoločnosti WBG Group, ktorá na novom domove dôchodcov pracuje, uviedol, že takýto významný nález nečakali. „Ako developeri si uvedomujeme význam archeológie. Takýto objav sme však neočakávali a teraz sa budeme snažiť čo najlepšie využiť situáciu. Na jednej strane to znamená, že urobíme všetko pre to, aby sme dodržali harmonogram výstavby domova dôchodcov a na druhej strane urobíme všetko pre to, aby sme zabezpečili zdokumentovanie tohto historického nálezu,“ priblížil. Ďalším krokom bude odstránenie všetkých kostier a u každej odborníci preskúmajú prítomnosť morovej baktérie Yersinia pestis.

Viac o téme: ArcheológoviaMasový hrobNemeckoMor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu