Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mrazivé VIDEO zajatého amerického vojaka: Pomocou očí poslal tajný odkaz! Z tohto budete mať husiu kožu

(Zdroj: Facebook/Knights of Columbus)

ALABAMA – V roku 1965 bol americký pilot Jeremiah Denton nútený katapultovať sa zo svojho lietadla nad Severným Vietnamom. Lietadlo poškodila jedna z bômb. Spolu s navigátorom Billom Tschudyom vyviazli z lietadla, no dostali sa do zajatia.

Denton spolu s Tschudyom strávili v zajatí takmer osem rokov a štyri z nich na samotke, informuje denník Los Angeles Times. Rok po tom, čo sa stal vojnovým zajatcom, Dentona prinútili zúčastniť sa na televíznej tlačovej konferencii, kde využil príležitosť poslať správu pomocou Morseovej abecedy. Aj keď povedal, že dostáva primeranú stravu, oblečenie a lekársku starostlivosť ako súčasť propagandistickej kampane, ktorej cieľom bolo ukázať, že zákony o ľudských právach neboli porušované, Dentonove oči odhalili pravdu prostredníctvom série načasovaných žmurkaní.

Predstieral, že má problémy so svetlami, a začal žmurkať očami, čím vyslal odkaz v morzeovke. Denton vyhláskoval slovo T-O-R-T-U-R-E, teda mučenie, čím prezradil, že vojaci mučia amerických zajatcov v Severnom Vietname.

Počas tlačovej konferencie vyjadril aj podporu americkému vojnovému úsiliu vo Vietname. „Neviem, čo sa deje, ale nech je stanovisko mojej vlády akékoľvek, podporujem ho,“ povedal. „Nech je postoj mojej vlády akýkoľvek, verím v to, áno, pane. Som členom tejto vlády a mojou úlohou je ju podporovať a budem, pokiaľ budem žiť,“ dodal.

Denton a Tschudy boli prepustení v roku 1973 ako súčasť operácie Homecoming. Denton napokon odišiel z amerického námorníctva v hodnosti kontradmirála. Neskôr, v rokoch 1981 až 1987, sa stal republikánskym senátorom za svoj domovský štát Alabama. V rozhovore pre Los Angeles Times hovoril aj o mučení, ktoré zažil ako vojnový zajatec v roku 1979. „Bili ma päsťami. Vyhrážali sa mi smrťou,“ prezradil. Rozhovoril sa aj o takzvanom triku s lanom, ktorý zahŕňal použitie lán na prerušenie krvného obehu v končatinách, čo viedlo k tomu, že v končekoch prstov necítil okrem bolestivých kŕčov nič.

V roku 2014 ako 89-ročný zomrel a o päť rokov neskôr americké námorníctvo oznámilo, že jedna z ich nových lodí bude pomenovaná po ňom. Stavba torpédoborca s riadenými raketami triedy Arleigh Burke USS Jeremiah Denton sa začala v roku 2022.

Viac o téme: ZajatieJeremiah DentonMorseova abeceda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu