Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Muž (53) užíval kvapky od vyznávača alternatívnej medicíny, takmer umrel: Liek obsahoval... Preboha!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MNÍCHOV - Podľa homeopatov platí, že čím viac je látka zriedená, tým je silnejšia, a tak lepšie lieči pacientov. Niekedy však môže dôjsť ku chybe v označení koncentrácie lieku, na čo takmer doplatil päťdesiattriročný pacient.

Za normálnych okolností homeopati riedia účinnú látku na také nepatrné množstvo, že z nej zostane len stopa. To vám síce okrem mierneho placebo efektu nič nedá, ale aspoň si môžete byť celkom istí, že vás neotrávili. V podstate jete veľmi drahý cukor alebo pijete vodu s mierne zvláštnou príchuťou. Bohužiaľ, niekedy sa dôležitá časť riedenia nevykoná správne, čo má za následok slabšiu dávku - a občas aj predávkovanie smrteľnými zložkami z pohľadu skutočnej medicíny. 

Muž (53) užíval kvapky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V roku 2021 došlo k jednému takémuto predávkovaniu, keď sa 53-ročný pacient z Nemecka dostavil na pohotovosť s príznakmi, ktoré zahŕňali zmätenosť, ospalosť, závraty, pocity úzkosti, svalovú slabosť, sucho v ústach, ťažkosti s rečou a poruchy zraku. Tieto príznaky sa u neho objavili krátko po tom, ako užil 30 kvapiek homeopatického lieku od lekára vyznávajúceho alternatívnu medicínu. Kvapky na bolesť žalúdka obsahovali Atropa belladonna, alias smrteľný nočný plamienok. Ide o rastlinu, ktorú starí Rimania používali na výrobu jedovatých šípov. Pri vyšetrovaní lekári zistili, že výrobca neúmyselne vložil do prípravku oveľa viac belladonny, ako mal.

„Podarilo sa nám určiť koncentráciu atropínu v homeopatickej zmesi na približne 3 mg/ml namiesto deklarovaných 0,005 mg/ml, čo malo za následok 600-násobné predávkovanie," píšu lekári vo svojej správe. Našťastie sa pacient v priebehu nasledujúcich 12 hodín zotavil bez lekárskeho zásahu. „Chceli by sme pripomenúť klinickým lekárom, aby sa pýtali aj na alternatívne lieky a boli ostražití pri výskyte príznakov súvisiacich s homeopatickými alebo holistickými prípravkami," uzatvára tím vo svojej správe o prípade.

Viac o téme: Alternatívna medicínaPredávkovanieHomeopatiká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu