Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Neuveríte, čo našli archeológovia v ozdobnej fľaštičke: Takýto luxus pred takmer 4 000 rokmi?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

IRÁN - Štúdia je uverejnená v časopise Scientific Reports poukazuje na prehistorický výrobok na pery, ktorý je pozoruhodne podobný súčasnej kozmetike. Objavený bol v Iráne a ponúka určitý pohľad na často prehliadaný kozmetický priemysel doby bronzovej.

V Iráne bol objavený 3 700 rokov starý červený rúž, ktorý môže byť podľa autorov štúdie publikovanej v časopise Scientific Reports najstarším doposiaľ nájdeným predmetom tohto druhu. Objav naznačuje, že starovekí ľudia si pravdepodobne vylepšovali vzhľad pier už od druhého tisícročia pred naším letopočtom. Farba sa nachádzala v malej, bohato zdobenej fľaštičke, ktorá bola objavená v roku 2001 v oblasti Jiroft na juhovýchode krajiny. Nedávne rádiokarbónové datovanie odhalilo, že bola vyrobená niekedy medzi rokmi 1936 a 1687 pred naším letopočtom.

A hoci zmienka o štyri tisícročia starom mejkape znie veľmi pôsobivo, vedci uviedli, že pokročilý vek rúžu nie je až taký prekvapujúci vzhľadom na dlhodobú, dobre známu technickú a estetickú tradíciu v kozmetológii starovekého Iránu. Podklady, očné tiene a čierne očné linky boli už predtým identifikované na starovekom Blízkom východe a v Egypte. Avšak sýtočervené pigmenty, aké sa nachádzajú v rúži, boli až doteraz neobjavené. Chemická analýza zvyšku, ktorý zostal v nádobke a pripomínal jemný fialový prášok, ukázala, že obsahuje prevažne hematit, stmavnutý manganit a braunitom. Nechýbali tiež stopy galenitu, anglesitu a organických látok.

V archaickom kozmetickom odvare boli prítomné aj rastlinné vlákna, pravdepodobne pre ich aromatické vlastnosti, ktoré mohli byť použité na aromatizovanie výrobku. Vedci identifikovali aj čiastočky kremeňa z mletého piesku alebo kryštálov, ktoré mohli byť súčasťou rúžu, aby mu dodali trochu lesku. Je to ale iba jedna z možností, pretože kremeň sa mohol odlupovať aj z rozpadajúcej sa nádoby. Či už zmes bola trblietavá alebo nie, nápadne sa podobá receptúram súčasných rúžov, píšu autori štúdie. Samotná fľaštička je zložito zdobená jemnými zárezmi a nepodobá sa žiadnemu inému podobnému predmetu, ktorý by bol v súčasnosti známy.

Z tohto dôvodu a vzhľadom na jej nezvyčajný obsah sa vedci domnievajú, že podporuje myšlienku, že kozmetické výrobky v staroveku boli označované, balené a obchodovalo sa s nimi v štandardných typoch nádob so špecifickými tvarmi, ktoré umožňovali ich ľahkú vizuálnu identifikáciu. Čiže to bolo podobné ako v prípade súčasnej kozmetiky a parfumov. Hoci nie je možné zistiť, kto bol majiteľom a nositeľom rúžu, nález napriek tomu ponúka určitý pohľad na často prehliadaný kozmetický priemysel doby bronzovej. Autor štúdie profesor Massimo Vidale pre Smithsonian Magazine povedal: „Bol to nákladný prejav luxusu, ktorý zohrával kľúčovú úlohu pri formovaní sociálnej interakcie v hierarchiách raných miest.“

Viac o téme: KozmetikaArcheológoviaRúžIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu