Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Muž zmiešal svoje spermie s otcovými, aby jeho partnerka otehotnela: Nasledovala hotová nočná mora

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SHEFFIELD - Vo Veľkej Británii vyniesol Vrchný súd v Sheffielde rozsudok vo veľmi citlivom prípade otcovstva chlapca, ktorý sa narodil po umelom oplodnení. Existuje totiž pravdepodobnosť, že jeho dedko je zároveň aj jeho otcom a muž, ktorý je v rodnom liste uvedený ako otec, je jeho nevlastný brat.

Muž zmiešal svoje spermie s otcovými, aby pomohol svojej bývalej priateľke počať ich malého chlapca. Existuje preto veľká šanca, že dedko päťročného dieťaťa by mohol byť aj jeho biologickým otcom. Prípad sa dostal na súd po tom, ako Mestská rada v Barnsley podala právny návrh na odhalenie skutočného rodičovstva dieťaťa, keď v samostatnom konaní zistila podrobnosti o jeho počatí, informuje britský denník The Guardian. Následne požiadala Vrchný súd v Sheffielde, aby nariadil vykonanie testov DNA. Sudca Poole 15. februára túto ponuku zamietol s tým, že mestská rada nemá mať o výsledok testu záujem a všetko je záležitosť rodiny.

Muž zmiešal svoje spermie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z pojednávania, ktoré prebehlo minulý mesiac, vysvitlo, že muž označovaný ako PQ a jeho vtedajšia partnerka JK súhlasili s kombináciou jeho spermií so spermiami jeho vlastného otca, ktorý bol označovaný ako RS. Bývalý pár mal totiž problémy s počatím a nemohol si dovoliť asistovanú reprodukciu, pretože za každý cyklus by zaplatili 5 000 libier. Žene boli aplikované zmiešané spermie partnera, do ktorých primiešal aj spermie svojho otca a ona otehotnela.  Vo výpovedi uviedli, že dohoda mala zostať navždy utajená. Sudca poznamenal, že rodina týmto rozhodnutím vytvorila mínové pole a povedal: „Nemôžem uveriť, že JK, PQ a RS riadne premysleli dôsledky svojho plánu, aby JK otehotnela, inak by bolo nepravdepodobné, že by sa do toho pustili." 

Podľa jeho slov je chlapček D jedinečné dieťa, ktoré by neexistovalo, ak by sa neuskutočnilo nezvyčajné počatie. Takýto postup však vytvoril aj potenciál pre jeho emocionálnu ujmu, ak by sa o ňom dozvedel. Malý chlapec mal s PQ vytvorený vzťah otca a syna, takže Poole podotkol, že je na bývalom páre, aby zvládli skryté riziká pre chlapcovo blaho a pokračoval: „Treba uznať, že okolnosti počatia D. sa už nedajú vrátiť späť. Bez testov zostáva jeho biologické otcovstvo neisté, ale existuje prinajmenšom veľká šanca, že osoba, ktorú považuje za svojho starého otca, je jeho biologickým otcom a že osoba, ktorú považuje za svojho otca, je jeho biologickým nevlastným bratom."

Muž zmiešal svoje spermie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Súd napokon rozhodol, že rada má rodičovskú zodpovednosť alebo osobný záujem na zistení biologického pôvodu chlapca. Uviedol: „V prípade, ak by sa malo dieťa narodiť v inom členskom štáte, bolo by to potrebné. Prianie zachovať verejný záujem na vedení presných záznamov o narodení nie je založený na osobnom záujme na rozhodovaní o tejto žiadosti."

Viac o téme: RodinaStarý otecOtcovstvoUmelé oplodnenieDarovanie spermií
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu