Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Väzeň, ktorý ušiel z Alcatrazu, šokoval políciu: Po 50 rokoch na slobode im poslal list, TOTO žiadal!

John Anglin Zobraziť galériu (2)
John Anglin (Zdroj: Profimedia)

SAN FRANCISCO - O väzení Alcatraz je známe to, že odtiaľ väzni nemajú ako utiecť. Dôvodom je, že väzenie obklopuje Sanfranciský záliv. Napriek tomu sa trom mužom podarilo nemožné - z väzenia utiekli. Jeden z nich poslal FBI list so zaujímavou požiadavkou.

Väznica Alcatraz, ktorá fungovala v rokoch 1934 až 1963, si vybudovala pomerne dobrú povesť. Nachádza sa na ostrove Alcatraz v San Franciscu v Kalifornii a je takmer nemožné z nej utiecť, pretože je obklopená vodnou plochou Sanfranciského zálivu. Okrem toho bolo väzenie vyhradené pre tých najhorších väzňov, takže podmienky boli dosť prísne. Ak by sa aj nejakým väzňom podarilo z cely uniknúť, museli by vedieť plávať a obsluhovať čln, aby sa dostali do civilizácie. 

Cela jedného z väzňov, ktorí utiekli z Alcatrazu
Zobraziť galériu (2)
Cela jedného z väzňov, ktorí utiekli z Alcatrazu  (Zdroj: Profimedia)

Jediný úspešný útek sa podaril trom mužom - bratom Johnovi a Clarenceovi Anglinovcom a spoluväzňovi Frankovi Morrisovi, ktorí pravdepodobne utiekli z väzenia v roku 1962. Muži si mali pôvodne odsedieť trest za lúpež v banke, no nikto ich už nikdy nevidel a dodnes sú tak najhľadanejšími osobami na svete. Federálny úrad ale v roku 2018 zverejnil informáciu, že v roku 2013 obdržal list od osoby, ktorá tvrdila, že je John Anglin, informuje spravodajský portál BBC„Volám sa John Anglin," píše sa v liste. „Z Alcatrazu som utiekol v júni 1962. Áno, v tú noc sme to všetci zvládli, ale len o vlások!"

V poznámke sa tiež uvádza, že Clarence Anglin zomrel v roku 2008 a Morris v roku 2005. Anglin mal ale pre úrady bizardnú žiadosť, v ktorej uviedol: „Ak mi prostredníctvom televízie sľúbite, že pôjdem do väzenia na maximálne rok a dostanem lekársku starostlivosť, prezradím vám, kde som. Mám 83 rokov a som v zlom stave. Mám rakovinu.“

Napriek rôznym tvrdeniam úrady museli preveriť, či je list pravý. Americký maršalský úrad, ktorý bol od roku 1978 zodpovedný za prípad tejto trojice, predložil list FBI, aby vykonala laboratórnu forenznú analýzu rukopisu. „Vzorky rukopisu všetkých troch utečencov, Johna Anglina, Clarencea Anglina a Franka Morrisa, boli porovnané s anonymným listom a výsledky boli označené za nepresvedčivé," uvádza vo svojom vyhlásení Americký úrad. Na základe týchto presvedčení sa teda nijak neobjasnilo, či to bol naozaj Anglin, kto písal úradom vyššie zmienený list.

Viac o téme: ListAlcatrazVäzenieClarence Anglin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu