Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prekvapivé jedlo, ktoré je veľmi účinné pred vznikom chronického ochorenia: Ženy, začnite ho hneď jesť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

MEDFORD - Starnutie je prirodzený proces, ktorému nedokážeme zabrániť. Experti však najnovšie zistili, že vďaka strave dokážete ovplyvniť svoj zdravotný stav počas starnutia. Ich zistenia naznačujú, že tajomstvo spočíva v rastlinných bielkovinách.

Štúdia zverejnená v časopise The American Journal of Clinical Nutrition zistila, že konzumácia rastlinných bielkovín drasticky znižuje pravdepodobnosť vzniku chronických ochorení u starnúcich žien."„Konzumácia bielkovín v strednom veku bola spojená s podporou dobrého zdravia vo vyššom veku. Zistili sme tiež, že na zdroji bielkovín záleží. Zdá sa, že prijímanie väčšiny bielkovín z rastlinných zdrojov v strednom veku a malé množstvo živočíšnych bielkovín prispieva k dobrému zdraviu vo vyššom veku," uviedol vo vyhlásení autor štúdie Andres Ardisson Korat. 

Prekvapivé jedlo, ktoré je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci z Tufts University z centra Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging analyzovali vlastné údaje od viac ako 48 000 žien a zistili, že tie, ktoré prijímali viac bielkovín z ovocia, zeleniny, strukovín a fazule, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku chorôb ako cukrovka, rakovina alebo srdcové ochorenia. Rastlinné bielkoviny kraľovali nad mliečnymi a živočíšnymi bielkovinami. Tie ženy, ktoré konzumovali viac rastlinných bielkovín, mali nižší tzv. zlý cholesterol (alebo LDL cholesterol), krvný tlak a citlivosť na inzulín, zatiaľ čo živočíšne bielkoviny boli spojené s vyššími hladinami.

Dlhodobá štúdia sledovala zdravotnícke pracovníčky v rokoch 1984 až 2016. Na jej začiatku boli všetky ženy vo veku od 38 do 59 rokov a odborníci ich fyzický aj duševný stav považovali za dobrý. Zistili, že účastníčky, ktoré konzumovali rastlinné bielkoviny, mali o 46 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú zdravé aj v neskoršom veku. Avšak tie, ktoré konzumovali viac živočíšnych bielkovín, ako sú hovädzie a kuracie mäso, mlieko, ryby, morské plody a syr, mali o šesť percent menšiu pravdepodobnosť, že zostanú počas starnutia zdravé.

Prekvapivé jedlo, ktoré je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Korat ale zdôraznil, že je potrebné vykonať ďalší výskum týkajúci sa iných demografických skupín,  pretože takmer všetky účastníčky výskumu boli belošky. Vzhľadom na prekvapivo jasné výsledky štúdie ale nemôže byť na škodu pridať do svojej každodennej stravy rastlinné bielkoviny, napríklad šálku fazule alebo trochu špenátu. "Príjem bielkovín v strave, najmä tých rastlinných, v strednom veku hrá dôležitú úlohu pri podpore zdravého starnutia a pri udržiavaní pozitívneho zdravotného stavu vo vyššom veku," dodal. 

Viac o téme: Starnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu