Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žena zažila priamo uprostred sexu záchvat paniky: Reakcia jej partnera je na nezaplatenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Redaktorka britského denníka sa podelila o nepríjemnú skúsenosť, keď počas sexu zažila záchvat paniky. Napriek tomu, že v minulosti trpela úzkosťami, panický atak uprostred intímneho aku ju nepríjemne prekvapil. Prezradila, aká bola reakcia jej partnera.

Redaktorka britského denníka Metro Almara Abgarianová zažila počas sexu so svojím partnerom panický záchvat. "Prestaň, nemôžem dýchať," hovorila mu, keď nahý kľačal za ňou. Ako vysvetlila vo svojom článku, cítila sa dezorientovaná a srdce jej búšilo ako o závod. Znepokojený muž sa ju pokúšal upokojiť, až postupne opäť dokázala normálne dýchať.

Témy duševného zdravia, ale aj sexu sú podľa novinárky stigmatizované a ľudia o nich len zriedkavo otvorene diskutujú. Lekári a rôzne štúdie síce vysvetľujú súvislosť medzi sexuálnym životom a duševnou pohodou, ale nikto nehovorí o boji s duševným zdravím priamo počas sexu. "Ak nebudeme zdieľať tieto veľmi ľudské skúsenosti, nikdy ich neznormalizujeme," uviedla Abgarianová.

Niekoľko záchvatov paniky už zažila, ale v posledných rokoch nie a už vôbec nie počas milovania. Sex totiž pre ňu predstavoval vždy akúsi formu úniku. V ten týždeň sa však cítila obzvlášť vystresovaná, v práci aj v spoločenskom živote toho mala príliš veľa. "Začalo sa to dotieravou myšlienkou a potom sa to stupňovalo. Čím viac som sa to snažila ignorovať, tým viac sa moja myseľ tlačila späť. A o to viac som bola frustrovaná a rozrušená, keďže sex bol mojím bezpečným priestorom." Almara sa cítila trápne, že jej partner bol svedkom takejto intímnej chvíle a hnevala sa na seba, pretože mala pocit, akoby ju zradilo vlastné telo. 

Ľudia používajú rôzne metódy na zvládanie záchvatov paniky. Abgarianovej vždy pomohlo sústrediť sa na dýchanie a prítomný okamih. "Atak nebude trvať večne, aj keď sa niekedy zdá, že bude. Najdôležitejšie je, že si dovolím cítiť čokoľvek, čo cítim, namiesto toho, aby som sa pokúšala emócie potlačiť," priblížila. Zároveň upozornila, že záchvat paniky je len jedným zo symptómov úzkosti, ktorý môžete spozorovať aj pri sexe. Iní zase bojujú s neschopnosťou dosiahnuť orgazmus, vaginálnou suchosťou, erektilnou dysfunkciou alebo nie sú kvôli psychickým ťažkostiam vôbec schopní mať sex.

Pre druhú osobu môže byť ťažké zistiť, čo sa v skutočnosti deje. "Keď som mala záchvat paniky, môj priateľ sa spýtal, či môže urobiť niečo, aby mi pomohol. Keď som povedala nie, nesnažil sa nič robiť, iba prijal moju odpoveď. Čo, môžem povedať, bola úplne správna vec," vysvetlila redaktorka. 

Žena zažila priamo uprostred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ticho sa túlili v posteli, kým nedostala svoje dýchanie opäť pod kontrolu. Potom sa chvíľu rozprávali a keď sa cítila lepšie, opäť sa pokúsili pomilovať sa - tentoraz s väčším úspechom. Almara dodala, že zažívať duševný nepokoj počas sexu je bežnejšie, než si mnohí myslia, a preto by nikto nemal trpieť sám v tichosti.

Viac o téme: SexúzkosťPanický atak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu