Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Experti po 85 rokoch objavili stratené kamery slávnych prieskumníkov: Fascinujúce FOTO vtedajšieho sveta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

YUKON - Odborníkom sa podarilo nájsť kamery prieskumníka kanadského teritória Yukon z 30. rokov 20. storočia. Zábery v nich sú fascinujúce a poskytujú tiež presvedčivý dôkaz o zmene klímy. Zariadenie bolo celé desaťročia ukryté v nánosoch snehu a ľadu.

Americký prieskumník Bradford Washburn v roku 1937 vyliezol na tretiu najvyššiu horu Kanady - Mount Lucania v Yukone. Spolu s kamarátom Bobom Batesom a vyzbrojení niekoľkými kamerami sa im úspešne podarilo dostať na horu, ale pri zostupe sa dostali do ťažkostí. V dôsledku zlých poveternostných podmienok ich nemohol vyzdvihnúť pilot. Washburn tak bol nútený nechať väčšinu svojho vybavenia vrátane fotoaparátov na ľadovci Walsh, informuje The Guardian.

Keďže sa ľadovce pohybujú, bolo by zbytočné, aby si zaznačil, kde presne nechal svoje veci. Nikto o nich nič nevedel až do minulého roka. Napriek tomu, že ležali od roku 1937 zakopané v ľade, spoločnosť pre extrémne športyTeton Gravity Research (TGR) spojila svoje sily s profesionálnym horským prieskumníkom Griffinom Postom a glaciologičkou Dorotou Medrzyckou, aby ich lokalizovali.

Pri prvom výlete do hôr však zostali sklamaní, pretože žiadne zariadenia nenašli. Medrzycková pre ABC News povedala: "Bola som veľmi sklamaná, pretože technicky som to bola ja, kto mal mať vedomosti, kde sa zariadenia nachádzajú." Prišla však s novou teóriou, ako nájsť vybavenie. Zbadala zlomy v moréne, ktorá vznikne pri strete dvoch ľadovcov a domnievala sa, že práve tam je všetko ukryté. 

Aby svoje tvrdenia podporila, pozrela sa na satelitnú snímku. Podľa glaciológov sa ľadovec Walsh od 30. rokov 20. storočia zdvihol dvakrát, pričom Medrzycková teoretizovala, že zlomy v moréne nastali počas prudkého nárastu ľadovca. To jej umožnilo vypočítať, ako ďaleko sa ľadovce posunuli a identifikovať, kde boli kamery. Tím sa rozhodol otestovať túto teóriu a vydal sa na druhú expedíciu. Nakoniec objavili kamery len hodinu predtým, ako ich mal vyzdvihnúť vrtuľník.

"Ten moment, keď sme zbadali vybavenie, ktoré bolo nesporne ich, bol neskutočný. Za posledných osemnásť mesiacov bolo toľko pochybností," vyhlásil Post. Washburnova letecká kamera Fairchild F-8 sa rozbila na niekoľko kúskov, no výskumníci objavili aj dve filmové kamery, ktoré mali vo vnútri filmy. Obnovené fotografie odhalili, že zmizlo možno 30 alebo 60 vertikálnych centimetrov ľadu, čo dokazuje, ako rýchlo dochádza k zmene klímy.

Viac o téme: SnehGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyYukon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu