Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekári varujú pred orálnym sexom: Je horší než fajčenie! Takto vážne môže ovplyvniť vaše zdravie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SINGAPUR - Lekárka tvrdí, že orálny sex je pri vzniku rakoviny hrdla väčším rizikovým faktorom ako fajčenie. Príčinou je HPV vírus, ktorý môžete prenášať bez toho, aby ste o tom vedeli. Odborníčka ďalej prezradila, kto je náchylnejší na vznik rakoviny hrdla pri vykonávaní tejto sexuálnej praktiky.

Doktorka Daria Sadovskayaová vo videu na TikToku uviedla, že orál predstavuje väčšie riziko rakoviny hrdla než fajčenie. "Hovoríte, že orálny sex je dokázateľne hlavnou príčinou rakoviny hrdla?" znie otázka napísaná vo videu, načo doktorka bez okolkov potvrdila svoju odpoveď. Podľa organizácie American Cancer Society je orálny sex jedna z potenciálnych príčin rakoviny hrdla, keďže ľudský papilomavírus, bežne známy ako HPV, sa môže preniesť z osoby na osobu počas aktu.

HPV je najčastejšou pohlavne prenosnou infekciou. Je taký rozšírený, že sa ním podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nakazia takmer všetci sexuálne aktívni muži a ženy počas života. Zvyčajne zmizne do dvoch rokov a väčšina ľudí ani nevie o tom, že sú infikovaní, čo znamená, že môžu nevedomky šíriť chorobu. "Muži majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrdla pri orálnom pohlavnom styku so ženami, pretože ženy majú väčšiu pravdepodobnosť, že sú nositeľmi HPV vírusu v oblasti genitálií," vysvetlila Sadovskayaová.

U mužov bol naozaj výraznejšie zaznamenaný výskyt orofaryngeálnej rakoviny spojenej s HPV, pričom podľa ACS sa miera diagnózy u nich od roku 2015 do roku 2019 každoročne zvýšila o 2,8 percenta. Muži by preto mali používať kondómy, ak majú orálny sex. V roku 2021 vedci zistili, že ľudia s desiatimi alebo viacerými partnermi, ktorým poskytli orál, mali viac ako štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny úst a hrdla súvisiacej s HPV. 

Lekári varujú pred orálnym
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Existuje však nádej, že vakcína proti HPV by mohla v budúcnosti pomôcť zmierniť výskyt rakoviny hrdla. V súčasnosti je vakcína zameraná na prevenciu rakoviny reprodukčného systému, hoci podľa odborníkov ponúka ochranu pred kmeňmi vírusu, ktoré tiež spôsobujú rakovinu hrdla. 

Viac o téme: Orálny sexRakovina hrdlaHPV vírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu