Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ľudí zmiatla matematická slovná úloha, nájsť správnu odpoveď je takmer nemožné: Skúsite to?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA - Istá právnička zdieľala na sociálnej sieti X matematickú hádanku, ktorá mnohých ľudí zmiatla. Problém sa javí ako jednoduchá multiplikačná otázka, no viacerí ľudia si ju vykladajú inak. Dokážete nájsť správnu odpoveď?

Michelle Strowhirová zdieľala obrázok matematického problému, ktorý znel: "Sam a Jesse dokážu umyť päť áut každú hodinu. Pracujú sedem hodín denne počas dvoch dní. Koľko áut umyli Sam a Jesse?" V príspevku bola položená aj séria otázok: "1. Umývajú Sam a Jesse spolu päť áut každú hodinu alebo päť áut na osobu každú hodinu? 2. Len preto, že Sam a Jesse dokážu umyť päť áut každú hodinu, máme predpokladať, že to naozaj aj robia? 3. Je matematika ťažšia, odkedy som odišla z 3. ročníka alebo ma zruinovala právnická fakulta?"

Príspevok čoskoro získal stovky reakcií. Jeden z komentujúcich si myslí, že otázka nie je jasne formulovaná, čo prispelo k celému zmätku. "Nie je jasné, či sa ‚každá‘ vzťahuje na ‚hodinu‘ (ako v prípade siedmich áut za hodinu) alebo na Sama a Jessie (Sam umyje sedem áut za hodinu a Jessie umyje sedem áut za hodinu)," napísal s tým, že podľa neho je správna odpoveď 70.

Iný užívateľ sa pokúsil vyriešiť rovnicu takto: "5 x 7 x 2 = 70. Príliš tvrdo premýšľate nad otázkou. Umyjú päť za hodinu. Sedem hodín denne znamená, že umyjú 35 za deň. Dva dni pri tomto tempe znamená 70 umytých áut." Ďalší poznamenal: "Táto otázka je určená pre malé deti. Odpoveď je 70. Áno, právnická fakulta vám absolútne zničila mozog."

Viac o téme: MatematikaHádankaHlavolam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu