Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Psychológ odhalil tajomstvo úspechu Billa Gatesa: Vďačí zaň tejto ZRUČNOSTI! Môžete sa ju naučiť aj vy

Bill Gates Zobraziť galériu (2)
Bill Gates (Zdroj: SITA/AP Photo/Elaine Thompson)

SEATTLE - Jeden z najúspešnejších podnikateľov, Bill Gates, je už dlhé roky inšpiráciou pre mnohých mladých ľudí. Psychológ zistil, čo ho priviedlo k tomu, aby vydláždil cestu do sveta technológií. Zdá sa, že najdôležitejšou zručnosťou je nájdenie rovnováhy medzi optimizmom a pesimizmom.

Bill Gates priznal, že počas prvých dní existencie Microsoftu trval na tom, aby mal v banke vždy dostatok hotovosti na udržanie podniku pri živote počas dvanástich mesiacov. Tieto peniaze musel mať na účte aj za okolností, keby počas tohto obdobia nedosiahol žiadne príjmy. Na otázku Charlieho Rosea v roku 1995, prečo presne odkladá takú sumu bokom, uviedol, že veci sa v technologickom odvetví rýchlo menia a predaje v nasledujúcom roku nie sú nikdy zaručené. "Vždy som mal obavy, pretože ľudia, ktorí pre mňa pracovali, boli starší ako ja a mali deti a vždy som si myslel: ‚Čo ak nedostaneme výplatu? Budem schopný naplniť výplatnú pásku?‘" vysvetlil.

Podľa psychológa a autora Morgana Housela Gatesova úspešnosť spočíva v jeho poznaní, že z dlhodobého hľadiska môžete byť optimistami iba vtedy, ak sme dostatočne pesimistickí na to, aby sme prežili z krátkodobého hľadiska. "Na jednom konci spektra máte čistých optimistov. Myslia si, že všetko je skvelé, vždy to bude skvelé a všetku negativitu považujú za charakterovú chybu. Časť z nich je zakorenená v egu; sú o veci tak presvedčení, že nedokážu pochopiť, že sa niečo pokazí," uviedol pre CNBC.

Housel potom opísal čistých pesimistov, ktorí sa nachádzajú na druhom konci spektra. "Myslia si, že všetko je hrozné, vždy bude hrozné a všetku pozitivitu považujú za chybu charakteru. Časť z toho je zakorenená v egu; majú tak malú dôveru v seba samých, že nedokážu pochopiť, že niečo ide správne. Sú pravým opakom čistých optimistov a sú rovnako odtrhnutí od reality." 

Bill Gates
Zobraziť galériu (2)
Bill Gates  (Zdroj: SITA)

Psychológ tvrdí, že Gates našiel optimálny stred medzi dvoma protichodnými stranami, pričom sám je racionálny optimista. Miliardár a filantrop podľa neho patrí medzi tých, ktorí uznávajú, že história je neustála reťaz problémov, sklamaní a neúspechov, ale zostávajú optimistickí, pretože vedia, že neúspechy nezabránia prípadnému pokroku. "Znejú ako pokrytci, ktorí menia názory, ale často sa len pozerajú ďalej ako ostatní ľudia," dodal odborník. 

Viac o téme: PsychológOptimizmusPesimizmusBill Gates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu