Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mladík pri nehode na motorke utrpel hororové zranenie: Semenníky sa mu posunuli... AU!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Lekári sa niekedy stretávajú s prípadmi, keď dôjde pri úraze k presunu semenníkov do inej časti tela. Takýto kuriózny prípad, ktorý mal, našťastie, dobrý koniec, dokumentuje aj správa uverejnená v medicínskom časopise BMJ Case Reports.

Prípad opisuje následky úrazu istého Taliana, ktorý mal nehodu na motorke. Lekári uviedli, že sila nárazu vtlačila jeho pravý semenník cez malý priechod v slabinách až do brucha, čo mu spôsobilo silné bolesti. Tento priechod, známy ako inguinálny kanál, je u dospelých zvyčajne dlhý asi štyri až šesť centimetrov a vytvorí sa, keď sa vonkajšie pohlavné orgány dostanú von z brucha, kde sa pôvodne vyvíjali v embryu. Kanál majú samčie aj samičie pohlavné orgány, hoci pohlavia sa líšia typom štruktúr obsiahnutých v priechode. Ide o miesto, ktoré je veľmi často zasiahnuté najmä pri úrazoch na motocykloch. Podľa štatistík sa približne až 80 percent prípadov, kedy dôjde k posunu semenníkov, stáva mužom vo veku okolo dvadsať rokov, ktorí mali nehodu na motorke. Len zriedkavo však semenníky preniknú až do brucha. 

 

The sheer force of the motorcycle accident pushed the man's right testicle up through a small passageway in the groin and into his abdomen.

Posted by LiveScience on Friday, October 13, 2023

V spomínanom prípade museli lekári najskôr pacientovi odstrániť nahromadenú krv zo slabín a zahrievať semenník zbavený kyslíka, kým nezískal normálnu farbu. Potom chirurgicky zmenili polohu semenníka pomocou orchidopexie. Tento zákrok sa využíva aj u detí s bežnou vrodenou chybou, pri ktorej semenník úplne nezostúpi počas raného vývoja. Autori správy poukázali na to, aké je niekedy komplikované zistiť, že semenník sa posunul. Dôvodom je skutočnosť, že vážne poranenia a nahromadená krv, ktorá zostáva v oblasti slabín po takýchto traumatických udalostiach, môžu sťažovať fyzické vyšetrenie mieška. Oneskorenie správneho diagnostikovania môže mať vážne následky v podobe vplyvu na plodnosť a tvorbu hormónov. 

Aj v tomto prípade lekári diagnostikovali mužovi vykĺbenie semenníkov s miernym oneskorením. Muž prišiel na oddelenie urgentného príjmu s veľkým hematómom v miešku, čiže na mieste, kde v dôsledku úrazu uniká krv zo žíl alebo tepien a hromadí sa v okolitom tkanive. Spočiatku nemohli poriadne vyšetriť semenníky a sústredili sa predovšetkým na zastavenie aktívneho krvácania a na ošetrenie rozsiahlych zlomenín v panve a zabezpečenie funkcie močového mechúra. Pomocou CT vyšetrenia následne identifikovali problém a presunuli semenník na správne miesto. Do šiestich mesiacov sa činnosť týchto orgánov vrátila do normálu, bez známok trvalého poškodenia dôležitých funkcií, akými sú produkcia hormónov a semena.

Viac o téme: NehodaMotocykelMotorkárMotorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu