Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Extrém v Dubaji: Študentka (21) už chcela odletieť z dovolenky domov, keď vtom... Rok väzenia!

(Zdroj: X/OfficialUScrime)

DUBAJ - Študentke z New Yorku hrozí jeden rok väzenia za to, že údajne napadla a urazila strážcu dubajského letiska tým, že sa dotkla jeho ramena. Doposiaľ nevie, aký dlhý čas ešte strávi za mrežami. Podľa právničky ide o extrémnu situáciu.

Dvadsaťjedenročná Elizabeth Polanco De Los Santosová prechádzala cez Dubaj 14. júla na ceste domov z tureckého Istanbulu. Do New Yorku však už nedoletela, pretože ju zadržali orgány Spojených arabských emirátov za údajné útočenie a urážanie člena bezpečnostného tímu letiska, informuje New York Post.

Študentke Lehman College v Bronxe sa pôvodne ani nechcelo prechádzať cez Dubaj. S kamarátkou sa pôvodne chystali na prestupný let v Paríži. Kvôli tomu, aké moderné a futuristické mesto Dubaj je, ale zmenili let. Po pristátí v Dubaji bola Elizabeth požiadaná, aby si pri kontrole vybrala pásovú ortézu, ktorú potrebovala v dôsledku toho, že nedávno podstúpila operáciu.

Následne bola predvedená do súkromnej miestnosti, keď zamestnankyne údajne hrubým spôsobom odstránili kompresor, čo ju zranilo. Elizabeth tvrdí, že jej ochrankári nepomohli nasadiť podperu, preto zavolala na priateľku, naklonila sa cez muža z ochranky, ktorý jej stál v ceste, a pritom sa "jemne dotkla paže ochrankára, aby ho odsunula z cesty". 

Muž, ktorého sa dotkla, neskôr podal na ňu sťažnosť, čo viedlo k jej zadržaniu študentky. Členovia ochranky dievčine povedali, že môže odísť, len ak podpíše formulár napísaný výlučne v arabčine. Po niekoľkých hodinách mohla dvojica konečne odísť, ale keď sa vrátili na let, zistili, že Los Santosová má zákaz cestovania.

Podľa organizácie Detained in Dubai sa v pondelok dozvedela, že ju chcú poslať na rok do väzenia, ale ak všetko pôjde dobre, bude zadržiavaná len dovtedy, kým si nebude môcť zarezervovať let domov. Advokátka Radha Stirlingová vo svojom vyhlásení uviedla: "Okrem toho, že bola ponižovaná a traumatizovaná personálom letiska, Elizabeth je nútená zostať v drahej krajine celé mesiace, platiť drahých právnikov a premeškať univerzitné štúdium. Nie je jedinou občiankou USA, ktorá sa dostala do konfliktu so zaostalým súdnym systémom krajiny." 

Elizabeth sa podľa Stirlingovej obáva, že ju pošlú do notoricky známej väznice Al Awir a nebude jej dovolené opustiť krajinu. "Aj keby jej zajtra povolili deportáciu, zostane vo väzení, nevediac, či dôjde k ďalším prieťahom alebo či skončí vo väzení a odpyká si celý trest. Toto je extrémna situácia, ktorou si musí prejsť 21-ročná žena," dodala Stirlingová.

Viac o téme: LetiskoŠtudentkaDubajVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu