Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Experti objavili pozoruhodný dôkaz o tom, že BOD G existuje: Ženy aj muži, čítajte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANKARA - Po rokoch diskusií o jeho existencii si lekári myslia, že objavili definitívny dôkaz o tom, že nepolapiteľný bod G naozaj existuje. K zisteniam ich viedlo sledovanie desiatok pacientiek, ktoré podstúpili predné kolporatické operácie. Podľa ich štúdie mali po zákroku problémy s orgazmom.

Tím vedcov z Turecka si myslí, že potvrdil existenciu erotogénnej zóny umiestnenej vo vagíne. Informuje o tom v časopise European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Zistili, že ženy zažívali menej intenzívne orgazmy po operácii v oblasti, o ktorej sa dlho predpokladalo, že sa v nej nachádza bod G.

Experti objavili pozoruhodný dôkaz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci sledovali sexuálnu funkciu 89 pacientiek, ktoré absolvovali predné kolporatické operácie, čo je rekonštrukčný postup na opravu slabosti prednej steny vagíny, ktorá spôsobuje pokles močového mechúra. K prolapsu prednej steny dochádza, keď je vyvíjaný príliš veľký tlak na svaly panvového dna, ktoré držia močový mechúr, maternicu a črevá na mieste a môže byť spôsobený pôrodom, zdvíhaním ťažkých predmetov, kašľom alebo zápchou.

Pacientky vo veku 24 až 62 rokov, ktoré šli pod nôž v období od mája do decembra 2021, vyplnili sexuálny dotazník o prolapse panvových orgánov/inkontinencii moču pred a šesť mesiacov po zákroku, aby experti zistili, ako to ovplyvnilo ich sexuálnu funkciu. Zatiaľ čo vzrušenie a libido zostali rovnaké, zaznamenali pozoruhodný pokles prežitia orgazmu, čo naznačuje, že bod G bol počas operácie poškodený. Taktiež sa zintenzívnila bolesť pri pohlavnom styku.

Experti objavili pozoruhodný dôkaz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Predná stena vagíny, údajný domov intenzívne diskutovaného bodu G, sa počas vzrušenia nafúkne a predpokladá sa, že zohráva úlohu pri orgazmoch. Vedci sa však nezhodujú na tom, aký je veľký, kde presne sa nachádza či ako sa volá. Vlani autori jednej štúdie požadovali, aby sa erotogénne miesto, ktoré prvýkrát objavil nemecký gynekológ Ernst Gräfenberg, premenovalo na "G-zónu" kvôli jeho rôznym funkciám, spúšťačom a lokalizácii, ktoré sa líšia od človeka k človeku. Iné výskumy zas naznačujú, že bod G je falošný, pretože odborníkom sa nepodarilo nájsť anatomickú štruktúru, ktorú by bolo možné identifikovať ako centrum potešenia.

Experti objavili pozoruhodný dôkaz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viacerí sexuológovia predpokladajú, že bod G je len predĺžením klitorisu, o ktorom sa kedysi verilo, že pozostáva iba z vonkajšieho zväzku nervov o veľkosti hrozienok. Slávna sexuálna terapeutka Ruth Westheimerová podporovala pokusy o odhalenie mýtického bodu G, keď povedala, že dôkaz o tom, že by nemusel existovať, zbavuje ženy, ktoré majú problém ho samé nájsť, tlaku a úzkosti.

Viac o téme: SexOrgazmusBod G
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu