Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jedna z piatich žien nikdy nezažije orgazmus: Desať možných príčin! Máte tento problém aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Popredný britský gynekológ s viac ako tromi desaťročiami skúseností tvrdí, že jedna z piatich žien nikdy v živote nezažije orgazmus. Dôvodov môže byť podľa jeho slov niekoľko. Predstavil desať možných faktorov, kvôli ktorým môžu mať ženy problémy s vyvrcholením.

Gynekológ Sachin Maiti zo súkromnej kliniky Pall Mall Medical, ktorý počas svojej dlhej kariéry ošetril odhadom 50 000 pacientiek, povedal, že existujú dôvody, prečo ženy nezažívajú orgazmus tak často. "Stres, úzkosť, trauma z minulosti a dokonca aj spoločenské očakávania môžu vytvoriť mentálne prostredie, ktoré bráni schopnosti úplne sa uvoľniť a užiť si intímne chvíle. Mentálne a emocionálne blokády môžu mať hlboký vplyv na sexuálne zážitky ženy," povedal pre Daily Star

Jedna z piatich žien
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozsiahle interakcie Maitiho so ženami zo všetkých prostredí, veku a životného štýlu mu poskytli jedinečný prehľad a pochopenie pri riešení problému, ktorý často zostáva tabu. Lekár objasnil viaceré dôvody tohto problému a zdôraznil, že ide o dôsledky psychických a fyzických prekážok, ako aj početných životných problémov, ktoré všetky prispievajú k neschopnosti žien dosiahnuť orgazmus. 

Schopnosť ženy vyvrcholiť môžu ovplyvniť aj fyzické faktory, napríklad anorgazmia. Ide o termín používaný na opis trvalej neschopnosti dosiahnuť orgazmus napriek primeranej sexuálnej stimulácii. "Tento stav môže byť zakorenený v hormonálnej nerovnováhe, neurologických poruchách alebo niektorých liekoch, ktoré interferujú so sexuálnou reakciou." V niektorých prípadoch môže byť príčinou trauma súvisiaca s pôrodom. Odborník predstavil desať faktorov, ktoré môžu u niektorých žien prispieť k ťažkostiam pri prežívaní orgazmu:

Fyzické faktory

Určité zdravotné ťažkosti, hormonálna nerovnováha alebo lieky môžu ovplyvniť schopnosť ženy dosiahnuť orgazmus. Úlohu môžu zohrať aj ochorenia ako cukrovka, skleróza multiplex alebo hormonálne poruchy.

Jedna z piatich žien
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Psychologické faktory

Stres, úzkosť, depresia alebo iné problémy duševného zdravia môžu brániť schopnosti relaxovať a plne sa zapojiť do sexuálnych zážitkov, čo sťažuje dosiahnutie orgazmu.

Vzťahové problémy

Komunikačné problémy, nevyriešené konflikty alebo nedostatok emocionálnej intimity s partnerom môžu ovplyvniť schopnosť ženy cítiť sa pohodlne a prepojene počas sexuálnej aktivity.

Vnímanie tela a sebaúcta

Negatívny obraz tela alebo nízke sebavedomie môžu viesť k pocitom neistoty a brániť schopnosti plne si užívať sexuálne zážitky.

Trauma z minulosti

Predchádzajúce skúsenosti so sexuálnym zneužívaním, napadnutím alebo traumou môžu mať trvalý vplyv na schopnosť človeka dôverovať si a cítiť sa bezpečne počas intímnych chvíľ.

Jedna z piatich žien
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Kultúrne a náboženské vplyvy

Spoločenské alebo kultúrne presvedčenie o sexe a rozkoši či náboženská výchova môžu vytvárať mentálne bariéry, ktoré narúšajú schopnosť zažiť sexuálne vyvrcholenie. 

Nedostatok vedomostí

Obmedzené chápanie vlastného tela a sexuálnej anatómie môže sťažiť skúmanie a objavovanie toho, čo je príjemné.

Tlak na výkon

Pocit tlaku na výkon v posteli alebo splnenie určitých očakávaní v spálni môže viesť k úzkosti a brániť prirodzenému postupu smerom k orgazmu. 

Jedna z piatich žien
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatočná stimulácia

Nedostatočná alebo nesprávna stimulácia erotogénnych zón môže sťažiť dosiahnutie úrovne vzrušenia potrebnej pre orgazmus.

Vedľajšie účinky liekov

Niektoré lieky, vrátane určitých antidepresív, môžu mať vedľajšie účinky, ktoré ovplyvňujú sexuálnu funkciu, čiže vplývajú aj na dosiahnutie orgazmu.

Viac o téme: SexVyvrcholenieOrgazmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu