Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pociťujete po vypití KÁVY toto? Vedci objasnili známy fenomén! Určite sa týka aj vás

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Mnohí ľudia sú po vypití kávy nútení navštíviť toaletu a vyprázdniť sa. Vôbec pritom nezáleží na tom, či tento nápoj (ne)obsahuje kofeín. Prečo je to tak a dá sa tomu zabrániť? Odpovede na tieto otázky sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Konzumácia kávy u mnohých ľudí podnecuje vyprázdňovanie. Podľa odborníkov môžu tento jav ovplyvňovať viaceré faktory. Po prvé - stimulovať pohyb čriev a zmäkčiť stolicu môže akákoľvek tekutina. Káva však podľa viacerých štúdií dokáže črevá doslova rozhýbať. Pri jednej z nich zaviedli dvanástim zdravým respondentom do stredu priečneho čreva šesťsenzorovú polovodičovú sondu. "Káva s kofeínom, ale aj bez kofeínu a jedlo vyvolali v hrubom čreve zvýšenú aktivitu s väčšou plochou pod krivkou tlakových vĺn a vyšším počtom kontrakcií v porovnaní s vodou," napísali výskumníci, ktorí porovnávali, aké účinky má na črevá káva kofeínová, bezkofeínová a jedlo s vodou. 

Dospeli k záveru, že káva s kofeínom stimuluje motorickú aktivitu hrubého čreva. Jej intenzita je podobná ako pri jedle, o 60 percent silnejšia ako pri vode a o 23 percent silnejšia ako pri káve bez kofeínu. Tieto zistenia naznačujú, že pri stimulácii pohybu čriev môže zohrávať dôležitú úlohu kofeín. Môže to však byť aj niečo iné, keďže káva bez kofeínu mala silnejší účinok ako voda. Ďalšie informácie poskytla neskoršia štúdia zameraná na anorektálne funkcie po požití kofeínu. "Kofeín 3,5 mg/kg telesnej hmotnosti v 200 ml vody viedol k silnejším kontrakciám análneho zvierača v bazálnom období aj počas dobrovoľného stláčania. Znížil sa aj senzorický prah, čo viedlo k skoršej túžbe vyprázdniť sa. Konzumácia kofeínu teda môže mať za následok skoršiu potrebu vyprázdniť sa, čo vedie k defekácii, ak sa análny zvierač dokáže dobrovoľne uvoľniť," vysvetlili autori výskumu

Toto ale nie je celý príbeh a časť z neho môže súvisieť s tým, že káva zvyšuje produkciu gastrínu. V jednej štúdii sa zistilo zvýšenie tohto hormónu, ktorý stimuluje črevá po konzumácii bežnej kávy aj kávy bez kofeínu. "Konzumácia 100 ml obyčajnej alebo bezkofeínovej kávy viedla k okamžitému a trvalému zvýšeniu celkového gastrínu. Priemerné integrované výstupy po obyčajnej alebo bezkofeínovej káve boli 2,3, resp. 1,7-násobne vyššie ako hodnoty v kontrolnom teste. Bežná káva i tá bezkofeínová majú spoločnú silnú vlastnosť a dokážu uvoľňovať gastrín."  

Pociťujete po vypití KÁVY
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Presný mechanizmus tohto javu však zostáva záhadou a treba ho pripísať nejakej inej neidentifikovanej zložke. Nemožno ho vysvetliť ani rozťažnosťou, osmolaritou či obsahom vápnika alebo aminokyselín v kávovom roztoku. Táto vlastnosť sa aspoň čiastočne stráca počas procesu odstraňovania kofeínu. Káva naozaj spôsobuje, že niektorí ľudia potrebujú ísť po jej vypití na WC a kofeín je toho veľkou súčasťou. Ale v tomto nápoji je aj ďalšia zložka, ktorá nie je úplne odstránená procesom dekofeinizácie a podporuje vyprázdňovanie. 

Viac o téme: KávaToaletaKofeínWCVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu