Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrôzostrašná smrť muža (†62), ktorý sa nakazil KORONAVÍRUSOm: Fatálne ochorenie mozgu! O pár týždňov bol mŕtvy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

NEW YORK - To, že dlhodobý covid môže spôsobiť mozgovú hmlu, erektilnú dysfunkciu a vypadávanie vlasov, už vieme. Odborníci však najnovšie tvrdia, že táto infekcia môže prispieť aj k inému zdravotnému stavu - smrteľnému ochoreniu mozgu.

Podľa lekárov z newyorskej nemocnice Mount Sinai Queens je veľmi pravdepodobné, že COVID-19 prispel k tomu, že sa u nemenovaného pacienta vyvinula smrteľná priónová choroba. Dva mesiace predtým, ako bol prijatý do nemocnice, 62-ročný miestny obyvateľ začal slintať a pohybovať sa pomalším tempom, uvádza sa v článku zverejnenom v časopise American Journal of Case Reports.

Hrôzostrašná smrť muža (†62),
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Muža previezli do zdravotníckeho zariadenia po tom, ako ho našli doma po páde, neschopného chôdze a konfabulácie s prerušovanými, krátkymi, rýchlymi a mimovoľnými trhnutiami. "Pri prijatí sa zistilo, že je pozitívny na COVID-19, ale bol asymptomatický okrem typických respiračných prejavov covidu," píše sa v prípadovej štúdii.

Pacient podstúpil sériu vyšetrení vrátane CT a magnetickej rezonancie mozgu, obe dvakrát zopakovali, no ani jedno z vyšetrení nepreukázalo nič abnormálne. Mužov stav sa však stále zhoršoval. "Približne tri týždne po hospitalizácii sa pacient postupne utlmil a mal problémy s prehĺtaním mäkkých potravín, čo si vyžadovalo umiestnenie PEG (perkutánnej endoskopickej gastrostómie) trubice. Následne pociťoval silnú bolesť pri pasívnej flexii-extenzii. Šesť týždňov po prijatí bol vyhlásený za mŕtveho."

Hrôzostrašná smrť muža (†62),
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Doktori následne zistili, že tento prípad spĺňa pravdepodobné diagnostické kritériá na diagnostikovanie priónovej choroby, ale priznali, že skutočná diagnóza je sama o sebe náročná, keďže závisí od klinickej neurodegenerácie. Priónové ochorenia sú rodinou zriedkavých progresívnych neurodegeneratívnych porúch, ktoré postihujú ľudí aj zvieratá, informuje Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). "Vyznačujú sa dlhými inkubačnými dobami, charakteristickými spongiformnými zmenami spojenými so stratou neurónov a neschopnosťou vyvolať zápalovú odpoveď," píše sa na webe CDC.

Creutzfeldt-Jakobova choroba je najznámejšia priónová porucha, známa tým, že spôsobuje jedinečné zmeny v mozgovom tkanive ovplyvňujúce svalovú koordináciu, myslenie a pamäť. Vzhľadom na pozitívny test pacienta na koronavírusovú nákazu lekári vykonali výskum a dokázali identifikovať štyri prípady porovnateľné s tým ich, keď bola osobe diagnostikovaná priónová porucha po infekcii COVID-19. 

Hrôzostrašná smrť muža (†62),
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto skutočnosť podnietila odborníkov k hypotéze, že nový koronavírus mohol nejakým spôsobom prispieť k rozvoju ochorenia mozgu. "Či COVID-19 u muža prispel k priónovej chorobe alebo viedol ku klinickej korelácii, nie je možné určiť. Aj keď je vysoká pravdepodobnosť, že takéto prípady sú spôsobené covidom, neexistujú žiadne konkrétne dôkazy okrem náhodných zistení," poznamenali. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu