Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Internista varuje pred obľúbenou praktikou s krkom: Desivý dôvod, prečo s ňou okamžite prestaňte

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ORANGE - Patríte k ľuďom, ktorí si zvyknú uvoľňovať krčnú chrbticu pohybom, pri ktorom počuť malé prasknutie? Doktor Ever Arias vo svojom videu zverejnenom na TikToku vysvetľuje, prečo by ste mali na túto praktiku radšej zabudnúť.

Internista Ever Arias z Kalifornie je známy tým, že vo svojích videách rád vyvracia medicínske mýty a ponúka rady týkajúce sa zdravia. Iba nedávno upozornil na prípad dvadsaťročnej ženy, ktorá bola nútená navštíviť nemocnicu po tom, ako si dvakrát "praskla" v krku a následne zacítila veľkú bolesť. "Vyšetrenie odhalilo, že má kompresívnu zlomeninu krčnej chrbtice. V podstate sme potvrdili, že trpí syndrómom hypermobility.  Stalo sa to, že nakoniec až príliš ohýbala krk a utrpela kompresívnu zlomeninu," priblížil Arias. 

Ku kompresívnej zlomenine krčnej chrbtice dochádza vtedy, keď sa zlomí jedna alebo viac kostí v chrbte. Ide o diagnózu, ktorá sa zvyčajne objavuje u pacientov starších ako 50 rokov. Príčinou býva osteoporóza, čiže ochorenie, ktoré oslabuje kosti. Tejto mladej žene však diagnostikovali hypermobilitu, čo znamená, že jej kĺby boli mimoriadne ohybné. Osoby s touto diagnózou sú ohrozené zlomeninami viac ako iní ľudia. Vo väčšine prípadov sa dá tento stav liečiť použitím krčnej ortézy. Po troch mesiacoch sa kosti zvyčajne zotavia. 

Pri prasknutí krku môžu vzniknúť rôzne ďalšie problémy. "Je dôležité si uvedomiť, že môže nastať niekoľko situácií. Niekedy nás vyhľadajú ľudia s mŕtvicou. Chiropraktik totiž príliš manipuloval s ich krkom, až sa to skončilo disekciou vertebrálnej tepny, ktorá spôsobila mŕtvicu," vysvetľuje lekár. Túto diagnózu si môžu ľudia spôsobiť aj sami práve praskaním krku alebo si vyvolajú iné poranenia ciev v štruktúre krku. Nesprávne, príliš časté alebo silné praskanie môže v skutočnosti spôsobiť ešte väčšiu bolesť. 

Viac o téme: KrkChiropraktikMŕtvica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu