Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Unikátne odhalenie lekárov: Takmer polovici ľudí chýba v tele táto KOSŤ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Váš malíček na nohe nedostáva toľko pozornosti, koľko by si zaslúžil. V skutočnosti totiž zohráva mimoriadne dôležitú úlohu pri udržiavaní rovnováhy. Experti však zistili, že nie každý má v ňom rovnaký počet kĺbov. Prišli na to na základe skúmaní röntgenových snímok pacientov.

Aj keď sa môže zdať, že malíčky na nohách sú úplne zbytočné, v skutočnosti si svoju prácu odvádzajú skvele. Už sa síce nepoužívajú na priľnutie k stromom ako v dávnej minulosti, spolu s ostatnými prstami však hrajú dôležitú úlohu pri rovnováhe a pohone. "Chodíme ako na trojnožke, kde kĺb na palci, piaty prst a päta majú schopnosť statívnej chôdze. Ak odstránite jednu čsť tohto statívu, stratíte rovnováhu," vysvetlil pre PopSci lekár z kliniky White Memorial Medical Group v Los Angeles Wenjay Sung. 

Unikátne odhalenie lekárov: Takmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Palec má jeden alebo dva kĺby. Štúdia z roku 2012 sa zaoberala touto záležitosťou po tom, čo sa vlastné skúsenosti odborníkov stretli s tým, čo čítali v lekárskych učebniciach. "Je všeobecne známe, že piaty prst má tri kosti s dvoma interfalangeálnymi kĺbmi. Naše skúsenosti však ukazujú, že významný počet má iba dve falangy (kosť prsta alebo palca) s jedným interfalangeálnym kĺbom." 

Výskumnici sa zamerali na 606 pacientov, ktorí v roku 2010 absolvovali skenovanie chodidiel. Následne analyzovali röntgenové snímky a spočítali kosti a kĺby. Zistili, že 55,3 percenta pacientov malo tri kosti s dvoma kĺbmi, zatiaľ čo 44,4 percenta malo dve kosti s jedným kĺbom. 

Unikátne odhalenie lekárov: Takmer
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci zistili, že tento fenomén je prítomný už u plodov od 12. týždňa tehotenstva. Ide tiež o výlučne ľudský fenomén, čo naznačuje, že ide o reakciu k bipedalizmu, teda schopnosti stáť na dvoch končatinách. Vedci ďalej uviedli, že tieto prsty s dvoma kosťami môžu mať nezvyčajný vzhľad, niekedy sa mylne považujú za zlomeninu. Variantný prst na nohe je menej bežný v Európe a najčastejšie sa vyskytuje v japonskej populácii.

Viac o téme: MalíčekKosťPrsty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu