Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Experti odhalili, v akom období života sme najšťastnejší: Výsledky vás možno zaskočia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gety Images)

FRANKFURT - Výskum odhalil, že ľudia majú najpozitívnejšie spomienky na obdobie okolo dvadsiateho roku života. Ženy majú tendenciu spomínať na svoj život menej pozitívne ako muži. Celková pozitivita spomienok má tendenciu klesať, keď ľudia starnú.

Ak sa zamyslíte nad svojím životom, nepochybne si spomeniete na niektoré šťastné chvíle, ako aj na tie nešťastné. Experti zistili, že pocit šťastia spojený s konkrétnou spomienkou môže byť ovplyvnený aj tým, koľko máte rokov, keď si na ňu spomeniete. Štúdia zverejnená v časopise Memory & Cognition predstavila zaujímavé výsledky.

Experti odhalili, v akom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mladší a starší respondenti z Nemecka v štvorročných intervaloch vyrozprávali expertom stručnú verziu svojho životného príbehu. Najmladší účastníci mali na začiatku osem rokov, najstarší 65. Účastníci zahŕňali rôzne vekové kategórie. Ich úlohou bolo spísať sedem najdôležitejších spomienok a potom počas pätnástich minút vyrozprávali svoj životný príbeh, ktorý obsahoval sedem uvedených spomienok. 

Spomienky žien boli menej pozitívne

Z analýzy vyplynulo niekoľko zaujímavých trendov. Po prvé, spomienky žien boli celkovo menej pozitívne než spomienky mužov. To platilo pre spomienky na väčšinu častí ich života a pre ženy vo väčšine vekových kategórií (okrem žien vo veku okolo 40 rokov). Okrem toho existuje všeobecný trend, že muži a ženy si s vekom pamätajú veci menej pozitívne, takže starší dospelí mali celkovo najmenej pozitívnych spomienok ako tí mladší. Treba poznamenať, že jedným z dôvodov môže byť to, že najstarší dospelí, ktorí sa zúčastnili výskumu, vyrastali v Nemecku počas druhej svetovej vojny.

Experti odhalili, v akom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najpozitívnejšie spomienky vo veku okolo 20. roku života

Po druhé, skoré spomienky mali tendenciu byť menej pozitívne ako spomienky na obdobie dospievania či krátko po dvadsiatke. Spomienky po tínedžerskom veku klesali v pozitívnosti približne do 50. roku života. Následne výskumníci spozorovali, že spomienky sa opäť stali pozitívnejšími. To znamená, že najvyššia celková pozitivita bola pri spomienkach na neskoré obdobie dospievania či začiatku 20. roku života.

Viac o téme: SpomienkyŠťastiePsychológia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu