Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Experti odhalili tajomstvo Vlada Napichovača: Čo svet netušil o skutočnom Draculovi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

CATANIA - Nový výskum týkajúci sa rumunského kniežaťa žijúceho v 15. storočí odhalil, že mohol mať chorobu, pri ktorej plakal krvavé slzy. Na rozdiel od svojho fiktívneho náprotivku Draculu sa však zdá, že trpel aj rôznymi respiračnými a kožnými poruchami spojenými so zápalom.

Vlad Napichovač v 15. storočí vládol nad Valašskom (ktoré hraničilo so Sedmohradskom) železnou päsťou. V Rumunsku je považovaný za hrdinu za svoju vytrvalú obranu regiónu. Na svedomí má asi 80 000 úmrtí, mnohé jeho obete boli pribité na kôl. Autori novej štúdie analyzovali tri dokumenty, ktoré napísal samotný Napichovač, aby sa dozvedeli viac o zdraví legendárneho despotu.

Všetky tri listy napísané v Transylvánii v rokoch 1457 a 1475 boli adresované vládcovi mesta Sibiu Thomasovi Altembergerovi a týkali sa všedných záležitostí ako napríklad výber daní. Použitím nepoškodzujúcej techniky zahŕňajúcej etylén-vinylacetát (EVA) boli vedci schopní izolovať a identifikovať peptidy a proteíny prítomné na handrovom papieri, na ktorom boli napísané písmená.

"Charakterizovali sme asi 500 peptidov, z ktorých asi sto bolo určite ľudského pôvodu. Vo všetkých charakterizovaných dokumentoch boli identifikované peptidy súvisiace s krvnými proteínmi alebo pochádzajúce z proteínov zapojených do dýchacieho systému,," píšu autori štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise ACS Analytical Chemistry. Medzi objavenými zlúčeninami boli peptidy súvisiace s ciliopatiou, čo naznačuje, že Vlad mohol mať genetickú mutáciu, ktorá ohrozila funkciu jeho buniek a orgánov.

Experti odhalili tajomstvo Vlada
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti identifikovali aj ďalšie proteíny spojené so zápalovými procesmi, čo naznačuje, že pravdepodobne mal problémy s pokožkou a dýchacím traktom. Tri peptidy spojené s proteínmi sietnice a slzami boli prítomné iba v dokumentoch z roku 1475. Na základe povahy týchto zlúčenín sa zdá, že Vlad Napichovač trpel stavom nazývaným hemolakria. To znamená, že ronil slzy zmiešané s krvou. "Aj keď proteomické údaje nemožno považovať za vyčerpávajúce, tieto identifikácie môžu naznačovať, že Dracula plakal krvavé slzy," dodali autori výskumu. 

Viac o téme: DraculaKrvavé slzyVlad Napichovač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu