Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Od napichnutia vagíny až po uvarenie zaživa: Najkrutejšie metódy popráv

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pohľad do vývoja ľudskej civilizácie je miestami veľmi krutý a poznačený vojnovými konfliktmi či epidémiami. Krvavou kapitolou dejín sú aj popravy. Praktiky, ktoré si museli odtrpieť odsúdení zločinci, kým nastala smrteľná úľava, často hraničili s najvyššou formou sadizmu a vymyslieť ich mohol iba šialenec.

Brutalita trestov, ktoré čakali na zločincov odsúdených na smrť, je neporovnateľná s tou, ktorú zažívajú odsúdenci v súčasnosti. Čítanie o praktikách poznačených sadizmom a týraním je naozaj iba pre silné žalúdky. Tu sú iba niektoré príklady najkrutejších popráv:  

Zašliapnutý slonom

Staroveké metódy popravy boli často brutálne a v stredovekej južnej a juhovýchodnej Ázii pri nich často asistovali slony. Tie dokázali jediným zašliapnutím doslova rozmliaždiť hlavu alebo trup odsúdeného. Mimochodom, v Indii praktizovali túto formu trestu smrti ešte v 19. storočí. To však nie je všetko. Na slonie kly v týchto končinách napichávali zástupcovia "spravodlivosti" aj čepele a takto vyzbrojené zviera potom odsúdeného doslova rozkrájalo na kúsky.

Upálený v kovovom býkovi

Starí Gréci a Egypťania trestali zločincov uvarením vo veľkom bronzovom býkovi. Človeka zamkli v trupe kovovej makety zvieraťa a založili pod ním oheň, ktorý pomaly zahrieval a postupne upálil úbožiaka vo vnútri. Z kovových rúrok zapichnutých v nosových dierkach býka sa do okolia šíril ukrutný krik. Svedkovia popravy sa na tom ale dobre zabávali. 

Od napichnutia vagíny až
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Tritax037)

Napichnutie vagíny a konečníka na kôl

Touto metódou sa preslávilo knieža Valašského kniežatstva Vlad III., ktorého dejiny neskôr pomenovali Dracula. Na území dnešného Rumunska s obľubou nechal napichovať na ostrý kôl zločincov, a to buď cez análny otvor alebo cez vagínu, podľa toho, či išlo o muža alebo ženu. Po napichnutí sa potom odsúdenec kĺzal nadol hmotnosťou vlastného tela. Poprava bola dokončená, keď mu ostrý hrot kolu predierajúci sa cez jeho vnútorné orgány nakoniec vyšiel z tela von v oblasti ramien, krku alebo ústami.

Smrť pílením

Táto brutálna poprava bola používaná mnohými kultúrami po celom svete. Telo odsúdenca zaveseného hlavou nadol začal kat píliť v oblasti genitálií a pokračoval smerom dolu k trupu.  Keďže trestanec visel hore nohami a do mozgu mu prúdila krv, zostal nažive dosť dlho a cítil tak ukrutnú bolesť. Budhisti mimochodom veria, že toto je jedna z foriem trestu, ktorý čaká na hriešnikov v pekle. 

Od napichnutia vagíny až
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odrezávanie pokožky

Išlo o pomalú metódu používanú vo viacerých častiach sveta. Odsúdenca zviazali, aby sa nemohol hýbať a z tela mu postupne odrezávali kúsky pokožky. Do krvavého divadla sa zvyčajne zapojilo viac ľudí. Príčinou smrti, ktorá nastala niekedy až po týždni, bola buď strata krvi, infekcia alebo podchladenie.

Viac o téme: PopravaTrest smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu