Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nezvyčajný príznak smrteľného ochorenia: Môže sa objaviť v sprche! Ak si všimnete TOTO, spozornite

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHICAGO - So starnutím populácie pribúda aj počet ľudí trpiacich demenciou. Toto ochorenie je jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Nenápadný symptóm, ktorým telo signalizuje jeho nástup, si ľudia môžu podľa odborníkov všimnúť aj pri sprchovaní ešte predtým, ako im ochorenie diagnostikuje lekár.

Včasná diagnóza demencie môže pacientom a ich rodinám poskytnúť viac času na prípravu života s touto diagnózou. Bežným príznakom je strata pamäti, ale telo dáva najavo nástup tohto ochorenia aj stratou čuchu, ktorú si môžete všimnúť napríklad pri sprchovaní. Ak totiž necítite vôňu šampónu, sprchového gélu alebo mydla, práve toto môže byť symptóm, pri ktorom by ste mali spozornieť. Upozorňujú na to odborníci zo Chicagskej univerzity vo svojej štúdii

Nezvyčajný príznak smrteľného ochorenia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Rozhodujúcu úlohu pritom zohráva pamäť, vďaka ktorej sme schopní rozpoznávať vône. K tomuto zisteniu autori štúdie dospeli na základe longitudinálneho prieskumu. Zapojilo sa do neho 515 starších dospelých, s ktorými viedli skríning čuchových testov na skoršie odhalenie kognitívnych porúch. "Demencia znamená, že mozog už nepracuje tak dobre, ako predtým. Zlyhať môže takmer každá jeho časť vrátane tej, ktorá je zameraná na čuch," vysvetlil hlavný klinický lektor z Exeterskej univerzity David Strain. 

Medzi ďalšie skoré príznaky tohto ochorenia patria:

  • strata pamäte
  • ťažkosti so sústredením
  • ťažkosti so zvládaním bežných každodenných úloh, ako napríklad zmätok pri hľadaní alebo nakupovaní
  • ťažkosti pri sústredení na rozhovor alebo hľadaní správneho slova
  • zmätok v orientácii v čase a mieste
  • zmeny nálady

 

Typy demencie môžu na ľudí pôsobiť rôzne a každý pocíti príznaky po svojom. Preukázateľne ju spomaľujú lieky Donanemab a Lecanemab, ktoré zároveň predznamenávajú novú éru možnosti liečby. Zatiaľ sú však vo fáze testovania. Kým teda nebudú dostupné, stále je najdôležitejšie včasné diagnostikovanie ochorenia. 

Nezvyčajný príznak smrteľného ochorenia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mám demenciu?

Odborníci vyvinuli jednoduchý test, ktorý by mohol odhaliť demenciu takmer desať rokov predtým, ako lekári spozorujú jej príznaky. Vedci  z Cambridgeskej univerzity tvrdia, že na skríning ľudí a skoršie začatie liečby môže byť použité jednoduché testovanie základnej pamäte. Oba testy sa spoliehajú na mierne rozdiely, ktoré by mohli byť ľahko prehliadnuteľné.

Viac o téme: SprchaVôňaDemenciaStrata čuchu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu