Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ľudia sú zdesení, keď zistili, čo obsahujú niektoré PIVÁ: Po tomto si ich možno už nikdy neobjednáte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ľudia na internete sú zdesení po tom, čo zistili, že niektoré pivá obsahujú produkt získavaný z rybích mechúrov. Preto ak ste vegán, určite by ste pred konzumáciou zlatého moku mali vedieť, či ho náhodou neobsahuje práve to vaše.

Ľudí šokovala informácia, že niektoré pivovary používajú vyzinu, čo je látka podobná želatíne pochádzajúcej zo spracovania určitých rybích mechúrov. Je súčasťou flokulačného procesu (vločkovanie kvasiniek), ktorý ovplyvňuje čírosť piva. 

Odborníci z Craft Beer & Brewing vysvetlili, ako to funguje. "Vyzina je tradičný spôsob čírenia. Ide o látku, ktorá spôsobuje zrážanie kvasiniek zo suspenzie a zanecháva pivo číre. Získava sa z plávacích mechúrov niektorých tropických a subtropických rýb. Keď sa macerujú a rozpúšťajú niekoľko týždňov v zriedených potravinárskych kyselinách, vytvoria zakalený, bezfarebný, viskózny roztok, z veľkej časti tvorený bielkovinovým kolagénom." 

Ľudia sú zdesení, keď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vďaka súčasným pokročilým technológiám už ale používanie vyziny nie je tak bežné ako v minulosi. To určite potešilo aj vegánov, ktorí si pivá obsahujúce vyzinu doteraz nemohli vychutnať. Ak si nie ste istí, či sa práve vaša obľúbená značka vyrába aj s vyzinou, preštudujte si databázu Barnivore, na ktorej nájdete zoznam vyše 57 000 pív, vín a likérov a ich ingrediencií. 

Viac o téme: PivoAlkoholVegánVyzina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu