Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Plánujete dovolenku v tomto chorvátskom meste? Turisti, pozor, túto jednu vec čaká zmena!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBROVNÍK - Chorvátske mesto nazývané aj perla Jadranu sa stalo obeťou vlastného úspechu. Pre vysoký nápor turistov starosta mesta oznámil sériu opatrení, ktoré majú znížiť hlukovú záťaž pre miestnych obyvateľov. V budúcnosti sa súčasťou opatrení stane aj zákaz kufrov na kolieskach.

Po hluku z reštaurácií sa teraz starosta Mato Frankovič zameral na kufre turistov, ktorí každoročne do tejto mimoriadne obľúbenej destinácie prichádzajú vo veľkých počtoch. "Opatrenia s okamžitou platnosťou: od tohto leta budú turisti povinní nosiť svoje kufre v rukách, nie ich ťahať na kolieskach," opísal zámer radnice denník Jutarnji List. Je však nutné dodať, že zatiaľ nejde o zákaz, ale o odporúčanie, turistov teda pokuty zatiaľ nečakajú.

Plánujete dovolenku v tomto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Od novembra mesto zavedie povinné úschovne batožiny a po centre bude zakázané pohybovať sa s batožinou. "Kufre sa budú nechávať v skrinkách a my ich za poplatok odvezieme na adresu ubytovania. To je len začiatok, konečným cieľom je vytvoriť logistické centrum v rámci letiska, po ktorého vybudovaní bude všetka batožina doručená priamo na miesto ubytovania," uviedol Franković v rozhovore. 

Toto opatrenie, ktoré sa niekomu môže zdať prekvapivé, je súčasťou programu s názvom Rešpektujte mesto, v ktorom Dubrovník už niekoľko rokov prezentuje pravidlá pre turistov. Mesto aj tamojšie turistické združenie vytvorili animovaný návod, ktorý napríklad pripomína, že je zakázané venčiť psy bez vôdzky, nechávať odpadky na ulici, jazdiť na motorke alebo kolobežkách, liezť na historické pamiatky alebo sa prechádzať po centre mesta bez trička. 

Plánujete dovolenku v tomto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aby sa tieto pravidlá dostali do povedomia návštevníkov, premieta sa video na palubách výletných lodí a lietadiel spoločnosti Croatia Airlines. Podľa Jutarnji List by sa do programu mohli zapojiť aj ďalší leteckí prepravcovia. Chorvátska verejnoprávna televízia HRT uvádza, že cestovný ruch v krajine vzrástol od začiatku roka oproti minulému roku o 32 percent. Čiastočne to možno pripísať jednoduchšiemu cestovaniu, ktoré umožnil vstup Chorvátska do eurozóny a schengenského priestoru k 1. januáru tohto roka. 

Viac o téme: TuristiChorvátskoDubrovník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu