Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrôza na pobreží Chorvátska: Ľudia sú pobúrení z toho, čo si tam dovolil turecký miliardár

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBROVNÍK – Turecký miliardár nechal vybetónovať more pred známym hotelom, domáci sú z jeho činu zhrození. Podľa všetkého nedostal na tieto úpravy stavebné povolenie od miestnych úradov a hotel o ne ani nepožiadal.

Na devastáciu pobrežia pred hotelom Rixos Premium Dubrovnik, ktorý je súčasťou majetku miliardára Fettaha Taminceho, upozornil denník Slobodna Dalmacija jeden z jeho čitateľov. Podľa fotografií vedú vybetónované schody takmer až k moru, pričom museli byť vykonané vrty do tisícročných skál. Ľudí poburuje najmä to, že sa tak stalo v srdci historického Dubrovníka.

 

A kad bi ovo moglo doći na red za rušenje? 😟

Posted by Slobodna Dalmacija on Monday, June 5, 2023

Podľa chorvátskej legislatívy sú námorným majetkom vnútorné morské vody a teritoriálne more, ich dno, podložie a časť pevniny, ktorá je svojou povahou určená na všeobecné užívanie alebo bola tak vyhlásená, a taktiež všetko, čo je trvalo spojené s tou časťou pozemku spojenou na povrchu alebo pod povrchom. Za časť pevniny sa považuje morské pobrežie, prístavy, násypy, plytčiny, útesy, pláže, ústia riek, ktoré sa vlievajú do mora, kanály spojené s morom a živé a neživé prírodné zdroje v mori a pod morom.

Zodpovednosť v tomto prípade nesie Okresný správny úrad pre cestovný ruch, námorné záležitosti, podnikanie a energetiku. Slobodna Dalmacija sa ho opýtala, či vedenie hotela požiadalo o povolenie o túto činnosť a ako ďaleko od mora je možné takéto práce vykonávať, či má hotel koncesiu a na koho sa obrátiť, ak je pobrežie naozaj vybetónované v rámci hranice námorného majetku bez povolenia. 

Hrôza na pobreží Chorvátska:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Hotel "Rixos Premium Dubrovnik" je držiteľom koncesie na pobrežnej oblasti pred budovou. Zadaná koncesia je otvoreného typu bez možnosti plotov, vyberania vstupného a podobne. Majiteľ koncesie môže koncesiu využiť hospodárne a rozvíjať územie v súlade s plánmi a ponukou, ktorú predložil v rámci koncesie. Župa nevydala povolenie na žiadne práce, ani koncesionár nepožiadal o žiadny doklad," znela odpoveď úradu.

V závislosti od druhu prác na námornom majetku, či už ide o koncesiu alebo nie, sú zodpovední aj kompetentní a oprávnení úradníci prístavného veliteľstva, stavebnej inšpekcie a komunálnej bezpečnosti, dodal úrad. Samotný hotel zatiaľ na otázky média neodpovedal a rovnako sa k veci nevyjadril ani samotný Tamince. 

Viac o téme: PobrežieChorvátskoDubrovník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu