Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci napumpovali do opustenej mravčej kolónie tony cementu: To, čo v nej objavili, im vyrazilo dych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci napumpovali do opusteného mraveniska niekoľko ton cementu a za nejaký čas odhalili pôsobivú štruktúru ich domácnosti. Hoci ide o staršie video, z času na čas sa stane virálnym a má to dobrý dôvod. Je naozaj fascinujúce!

Video z dokumentu Ants! Nature's Secret Power ukazuje vykopávku obrovskej opustenej mravčej kolónie. V priebehu troch dní do nej vedci napustili desať ton cementu. Po týždňoch kopania odhalili zložitú a pôsobivú štruktúru kolónie. Mravce sú nielen pracovité, ale aj veľmi silné. Dokážu uniesť desať až pätdesiatnásobok svojej telesnej hmotnosti. Ako je to možné? Mravce sú veľmi malé a ich svaly majú väčšiu plochu prierezu (sú hrubšie), to znamená, že môžu produkovať väčšiu silu v porovnaní so svojou veľkosťou tela, než ako je to u väčších zvierat.

Telá mravcov sú však nastavené tak, aby v prípade potreby vydržali oveľa väčšiu silu. Odborníci odhadujú, že ich kĺby (alebo miesta, kde sa ich rôzne časti tela spájajú) dokážu uniesť silu väčšiu ako tritisícnásobok hmotnosti vlastného tela bez toho, aby sa zlomili. Celková hmotnosť všetkých mravcov na Zemi sa takmer rovná hmotnosti všetkých ľudí, čo je pôsobivé vzhľadom na to, že priemerný mravec predstavuje asi milióntinu veľkosti človeka.

Mravce komunikujú najmä pomocou chemikálií, ktoré vnímajú svojimi anténami. Uvoľňujú feromóny so špecifickými správami, ako napríklad "Nasleduj ma k jedlu!" alebo "Zaútočte na votrelca!" Navzájom sa spoznávajú podľa chemikálií na telách. Kráľovná je tiež potiahnutá jedinečnou zmesou chemikálií, ktorá odhaľuje jej prítomnosť. 

Viac o téme: MravceKolóniaMravenisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu