Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Začiatkom júna predvedie nočná obloha unikátny pohľad: Sledujte Jasličky! Budú vidno aj voľným okom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V prvej polovici júna sa na nočnej oblohe vyskytne veľmi nezvyčajný úkaz - hneď dve jasné planéty Slnečnej sústavy, Venuša a Mars, budú viditeľné pred hviezdokopou M44 (ľudovo nazývanou Jasličky) v súhvezdí Raka. Pri pohľade na Mars sa bude zdať, že planétu obklopuje mnoho malých hviezdičiek.

Do hviezdokopy sa najskôr bude premietať oranžový Mars, ktorý sa najbližšie k jej stredu bude nachádzať 2. júna. Pri pohľade malým ďalekohľadom s kopou splynie. V tom čase bude mať Mars jasnosť 1,5 magnitúdy, čiže bude veľmi jasným objektom viditeľným aj z miest. Zaujímavá situácia sa odohrá 9. júna, kedy kopu budú z oboch strán symetricky dopĺňať Mars (z východu) a jasná Venuša (zo západu). Obe planéty nájdeme približne 3,5 stupňa od centra kopy, každú na inej strane.

Planéty Mars a Venuša budú v prvej polovici júna 2023 prechádzať pred otvorenou hviezdokopou M44 (Jasličky).
Zobraziť galériu (2)
Planéty Mars a Venuša budú v prvej polovici júna 2023 prechádzať pred otvorenou hviezdokopou M44 (Jasličky).  (Zdroj: Petr Horálek/FÚ v Opavě/Stellarium)

Venuša sa potom ocitne necelý stupeň nad centrom kopy 13. júna. Celé vzájomné približovanie oboch planét s Jasličkami bude možné vidieť každý júnový večer v neskorých hodinách, okolo 22:30, nízko nad severozápadným obzorom. V tom čase tiež už môžu byť viditeľné nočné svietiace oblaky, pôjde tak o veľmi zaujímavé fotogenické obdobie.

Viac o téme: MarsVenušaNočná oblohaVesmírne divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu