Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajuplný príbeh gréckeho mnícha, ktorý za celý život nestretol jedinú ženu: Toto bol dôvod

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATHOS - Grécky mních Mihailo Tolotos celý svoj život strávil na hore Athos bez toho, aby stretol skutočnú ženu. Pre takýto život sa ale nerozhodol sám, na prahu kláštora sa ocitol ako opustené bábätko. Múry domova, ktorý ho prijal a kam ženy nesmú, však nikdy neopustil.

Fascinujúci príbeh mnícha, ktorý nikdy nestretol ženu, opísali noviny Edinburgh Daily Courier v roku 1938, uvádza portál Rare Historical Photos. Mihailo, narodený v roku 1856, čelil nepriazni osudu od chvíle, kedy prišiel na svet. Jeho mama zomrela len štyri hodiny po pôrode a keďže sa neprihlásil žiadny otec ani iní členovia rodiny, chlapca nechali na schodoch kláštora na vrchu Athos, ktorý bol centrom pravoslávneho mníšstva. Tamojší mnísi sa ho ujali, dali mu meno Michael Tolotos a kláštor sa stal jeho trvalým domovom.

Tolotosove roky formovania a celoživotný pobyt sa obmedzili výlučne na horu Athos, kde bol vychovávaný pod dohľadom gréckych ortodoxných mníchov. Disciplinárny poriadok komunity nariaďoval dôsledné dodržiavanie pravidiel všetkými obyvateľmi. Jedným z najpozoruhodnejších pravidiel, ktoré na hore existuje už viac ako tisíc rokov, je zákaz vstupu ženám do tejto oblasti. Dôvodom bolo zabezpečiť, aby všetci mnísi žijúci v kláštoroch mohli splniť svoju požiadavku zostať v celibáte po celý svoj život.

Mihailo nikdy neopustil Athos, zomrel tam v roku 1938 ako 82-ročný. V dôsledku asketického životného štýlu mníchov, ktorí odmietali moderné vymoženosti, podľa všetkého nikdy počas svojho života nestretol ženu. Zatiaľ čo jeho príbeh je široko rozšírený, je dôležité poznamenať, že neexistujú žiadne historické záznamy alebo dôkazy, ktoré by podporovali existenciu jeho osoby. Je možné, že príbeh je fikciou alebo mýtom vytvoreným na zdôraznenie cností celibátu a mníšstva v ortodoxnej kresťanskej tradícii. Útržky z novín sú však skutočné, no pôvodný zdroj zostáva otázny.

Tajuplný príbeh gréckeho mnícha,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hora Athos je kláštorná komunita nachádzajúca sa v Grécku, ktorá má dlhú históriu dodržiavania prísneho pravidla, ktoré zakazuje ženám vstup na ich územie. Toto pravidlo sa nazýva avaton. Existuje však výnimka malého pruhu zeme na južnom konci polostrova. V tom prípade sú ženy povinné získať povolenie a musia dodržiavať prísne pravidlá obliekania a ďalšie predpisy. Zakázané sú aj samičky domácich zvierat, ako sú kravy alebo ovce; jedinou výnimkou sú mačky kvôli ich schopnosti loviť myši.

Pravidlo avatonu bolo v priebehu rokov predmetom sporov, pričom niektorí tvrdili, že je diskriminačné a zastarané. V posledných rokoch sa objavili výzvy, aby ženy mohli navštíviť horu Athos, pričom niektoré sa zasadzovali za inkluzívnejší a otvorenejší prístup ku mníšstvu. Napriek týmto výzvam na zmenu mnohé kláštory na hore naďalej dodržiavajú pravidlo avatonu a komunita zostáva dôležitým centrom ortodoxnej kresťanskej spirituality a kultúry. Komunitu tvorí dvadsať kláštorov a osád. Má štatút autonómneho regiónu, ako aj spojené práva decentralizovanej správy, regiónu a obce, s územím zahŕňajúcim vzdialenú časť polostrova Athos vrátane hory Athos. Dnes je hora Athos zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Viac o téme: KláštorMnísiMníchAthosMihailo Toloto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu