Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Adolf Hitler mal ukryť poklad za štyri miliardy na jedenástich miestach: Aj neďaleko Slovenska!

 Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

NEMECKO - O ulúpenom Hitlerovom bohatstve vie snáď každý. Podľa denníka, ktorého autorom je nemecký dôstojník, je poklad ukrytý na jedenástich rôznych miestach. Napriek tomu sa odborníkom ani laickým zberačom pokladov doteraz nepodarilo zistiť, kde leží toto stratené bohatstvo.

Bohatstvo nacistického diktátora Adolfa Hitlera v hodnote neuveriteľných štyroch miliárd dolárov (3,65 miliardy eur) je údajne najväčším pokladom, aký kedy existoval. Tento lup zmizol z trezorov Nemeckej ríšskej banky, preč z očí verejnosti. Roky po skončení druhej svetovej vojny sa v celej Európe - od Švédska po Španielsko, Švajčiarsko a Portugalsko - našli oddelené zásoby cenností ukradnutých počas vojny. Tieto poklady sa však len ťažko dali porovnávať s Hitlerovým údajným hromadením koristi. Dodnes mnohých prenasleduje jedna zásadná otázka - kde je Hitlerovo zlato? 

Adolf Hitler mal ukryť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na túto otázku doposiaľ nikto nenašiel odpoveď. Okolo lupu a jeho presnej lokality, kde sa má nachádzať, koluje množstvo špekulácií, mýtov a veľkolepých fám. Jedným z najrozšírenejších názorov je, že Hitler sám zakopal svoje poklady na odľahlom mieste v nemeckom Deutschneudorfe. Iní ľudia zas veria, že zlato leží na dne jazera Toplitz v Rakúsku alebo že zlaté tehly sú uložené v rôznych bankách po celom svete. 

Mapa s podrobnosťami o umiestnení viac ako 30 ton zlata, ktoré ukryli nacisti, môže obsahovať denník, ktorý bol v držbe tajného spolku desaťročia po skončení druhej svetovej vojny. Za denníkom stojí dôstojník Waffen Schutzstaffel (S.S.) používajúci pseudonym "Michaelis", ktorý v ňom načrtol plány veliteľa Heinricha Himmlera skryť ukradnuté európske bohatstvo, artefakty a neoceniteľné umelecké diela, informoval spravodajský portál The First News. Denník spomína jedenásť miest, kde mali byť ukryté ulúpené zlato, šperky, drahé obrazy a náboženské predmety. 

Adolf Hitler mal ukryť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Jedným z týchto miest má byť opustená studňa v hĺbke takmer 60 metrov pod palácom Hochberg zo 16. storočia v obci Roztoka v juhozápadnom Poľsku. Predpokladá sa, že zlato na dne vrtu pochádza z Reichsbank v poľskom meste Breslau (dnes Wrocław) a jeho hodnota sa odhaduje na miliardy eur. Dodatočné dokumenty naznačujú, že po tom, ako nacisti ukryli svoje nečestne nadobudnuté bohatstvo, zavraždili svedkov, telá hodili do studne a potom odpálili výbušniny, aby utesnili vchod.

Viac o téme: PokladDruhá svetová vojnaNacistaAdolf Hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu