Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Atentát na Johna F. Kennedyho je opradený tajomstvom: Na túto otázku doteraz nenašiel nikto odpoveď

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DALLAS - Od atentátu na bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho ubehlo šesťdesiat rokov. Napriek tomu pre mnohých stále zostáva záhadou, kto, ale najmä prečo ho zabil. Tento prípad je tiež opradený množstvom konšpiračných teórií. Niektorí veria, že prezidenta dal zabiť kubánsky prezident Fidel Castro.

22. novembra 1963 svet obletela šokujúca správa - 35. prezident USA John F. Kennedy zomrel na následky strelného poranenia. V tom čase jeho auto prechádzalo cez Dealey Plaza v texaskom Dallase. Ani o desiatky rokov neskôr nie je známe, kto ho zavraždil. Vyšetrovanie atentátu Warrenovej komisie, ktoré si objednal Lyndon B. Johnson, zistilo, že vrahom bol bývalý americký námorník Lee Harvey Oswald. Údajne z budovy Texas School Book Depository vystrelil celkovo trikrát. Súdu sa však nedožil; 24. novembra 1963 ho smrteľne postrelil majiteľ nočného klubu Jack Ruby. 

Video nie je vhodné pre citlivé povahy

Veľa ľudí neverí tomu, že Kennedyho zabil strelec, ktorý konal sám. Podľa prieskumu firmy Gallup 52 percent Američanov verí, že atentát na Kennedyho bol sprisahaním. Túto domnienku zastáva aj Užší výbor Snemovne reprezentantov pre atentáty, ktorý vydal v roku 1978 vyhlásenie o tom, že v osudný deň bolo na mieste prítomných viac ako len jeden strelec. 

Napriek všeobecnej skepse v súvislosti s Kennedyho smrťou je najrozšírenejším vysvetlením to, že Oswald zabil prezidenta na vlastnú päsť a Ruby zabil Oswalda z vlastnej vôle. Rubyho deklarovanou motiváciou bolo ušetriť vdovu Jacqueline Kennedyovú od nešťastia súdneho procesu s Oswaldom.

Viacerí historici prišli s alternatívnymi vysvetleniami. Niektorí tvrdia, že je za tým mafia, CIA či vláda, iní sa domnievajú, že v smrti Kennedyho má prsty Fidel Castro či predstavitelia vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Skutočný motív však pravdepodobne navždy zostane opradený rúškom tajomstva.

Viac o téme: AtentátJFKJohn F. Kennedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu