Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO z národného parku fascinuje ľudí: Toto sa stalo len štvrtýkrát za posledných 15 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

UTAH - Juhovýchod Spojených štátov amerických zažil tento rok nezvyčajné zimné počasie s rekordnými zrážkami a snežením. Neobyčajné správanie prírody malo za následok vytvorenie vodopádov v národnom parku, ktoré sa tam obvykle nevyskytujú.

V Utahu túto zimu napadla snehová nádielka dvesto až štyristo percent nad priemerom, čo má nečakaný vplyv na tamojšiu prírodu. Gunlock State Park susedí s vodnou nádržou Gunlock s rozlohou 108 hektárov, do ktorej priteká rieka Santa Clara. Roztopený sneh steká do rieky, ktorej pretekajúca voda spôsobuje krásne vodopády v Gunlock State Park, píše Fox News.

Je to len štvrtýkrát za posledných pätnásť rokov, kedy bola voda dostatočne silná na vytvorenie vodopádov. Stalo sa tak aj v rokoch 2008, 2019 a 2020. "Neexistuje žiadny spôsob, ako zaručiť snehovú pokrývku. Je to len jedna z vecí, ktoré sa stávajú. Niekedy sa to stane viackrát počas jedného roka, inokedy na to čakáme niekoľko rokov," povedal manažér parku Jon Allred. 

Odkedy sa vodopády objavili začiatkom marca, začali sa do neho hrnúť davy návštevníkov. "Bol som tu niekoľkokrát za posledných pár rokov a toto je prvýkrát, čo som to videl," povedal jeden z nich. Ďalší už vodopády videli, ale nie takto. "Minulý rok sme prišli a nebolo tu nič vidieť. Tento rok je tu dosť plno."

Zamestnanci parku očakávajú, že vodopády vydržia ešte niekoľko týždňov, ak nie mesiacov, ale všetko závisí od toho, ako rýchlo sa topí sneh, čo tiež predstavuje riziko povodní. Väčšia návštevnosť však ovplyvnila piesočnaté chodníky, ktoré sa postupne uvoľňujú. Allred preto vyzýva ľudí, aby si boli vedomí meniacich sa chodníkov a boli opatrní v okolí pretekajúcej vody. 

Viac o téme: SnehVodopádyNárodný parkUtah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu