Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekárka radí: Túto jednu vec si vždy zoberte so sebou do lietadla! Robia tak aj piloti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON - Dermatologička upozorňuje na nebezpečenstvo nenosenia opaľovacieho krému počas letu. Odborníci totiž zistili, že piloti a palubný personál má približne dvojnásobný výskyt melanómu v porovnaní s bežnou populáciou. Len necelá hodina vo vzduchu sa dá prirovnať k dvadsaťminútovému opaľovaniu sa na slnku.

Joyce Parkaová na svojom TikToku pravidelne zdieľa zdravotné rady zo svojho odboru. V jednom z posledných videí hovorí o tom, na čo si treba dať pozor v lietadle. "Dermatologická lekcia č. 21: Keď sa dozviete, že piloti majú dvojnásobný výskyt melanómu, mali by ste sa určite natrieť opaľovacím krémom v lietadle alebo nechať zakryté okná. Človek, čo lieta v kokpite po dobu 56 minút v nadmorskej výške viac ako deväť kilometrov, dostal rovnaké množstvo UV žiarenia ako pri 20-minútovom opaľovaní. Ešte viac UVA sa odráža pri prelete nad hustými mrakmi a snehom. Okná blokujú UVB, nie UVA," uvádza dermatologička, ktorá sa odvoláva na štúdiu zverejnenú v časopise JAMA Dermatology.

@teawithmd Let’s talk about airplane ✈️ skin care! Today I am just covering INCREASED exposure to UV radiation in the plane. A research study in JAMA DERM from 2015 measured amount of UV radiation in airplane cockpits during flight and compared them to UVA carcinogenic affective doses in tanning beds. Turns out you get a heck of a lot of UV exposure as a pilot. When we’re sitting in the back, make sure to wear sunscreen or keep your window shut to reduce exposure to UVA during your flight. After all, you don’t want 1/2 of your face getting more sun ☀️ damage than the other! The more you know! Sources in comments #dermatologylesson #dermbypark #airplaneskincare #sunscreen #melanoma #inflightskincare ♬ original sound - random.shii089

Existujú tri základné kategórie ultrafialového (UV) žiarenia - UVA, UVB a UVC. UVA nie je absorbované ozónovou vrstvou Zeme, zatiaľ čo väčšina UVB je. UVC žiarenie je absorbované ozónovou vrstvou a nepredstavuje také veľké zdravotné riziko. 

Lekárka radí: Túto jednu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

UVA žiarenie je slabšie ako UVB, ale preniká hlbšie do kože a je počas roka stálejšie. UV lúče sa k vám môžu dostať v zamračených aj chladných dňoch a odrážajú sa od povrchov, ako je voda, cement, piesok a sneh. Väčšina prípadov rakoviny kože je spôsobená nadmerným vystavením sa UV žiareniu. Spomedzi všetkých typov rakoviny kože spôsobuje melanóm najviac úmrtí, pretože má tendenciu šíriť sa do iných častí tela vrátane životne dôležitých orgánov.

Video okomentovalo množstvo užívateľov. "Pracujem v letovej posádke a odporúčam nosiť tiež dlhé rukávy! Nezabudnite si natrieť ruky opaľovacím krémom," radí jedna osoba. "Som pilot a už viac ako tri roky som neopustil svoj dom bez SPF (ochranného slnečného faktora) na tvári," napísal iný.

Viac o téme: LietadloDermatologičkaOpaľovací krémRakovina kože
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu