Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slováci, zo soboty na nedeľu sa vyskytne krásny úkaz: Uvidíte ho len pod jednou podmienkou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zo soboty 22. na nedeľu 23. apríla skoro ráno bude možné pozorovať meteorický roj Lyridy. Tieto "padajúce hviezdy" sú v zemskej atmosfére spôsobené zánikom ľadovo-prachových častíc uvoľnených z jadra kométy. Počas maxima je možné vidieť desať až pätnásť meteorov na tmavej oblohe.

Každoročne okolo 23. apríla vrcholí meteorický roj Lyridy, ktorého materskou kométou je C/1861 G1 (Thatcher). Roj nemá príliš vysokú aktivitu, obvykle okolo osemnásť meteorov za hodinu, tento rok má ale ideálne podmienky. Vrcholí o tretej hodine ráno 23. apríla. Z miest prakticky nemá význam roj sledovať; žiara svetelného smogu totiž presvieti väčšinu meteorov a človek uvidí len jeden-dva za celú noc, píše Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

Slováci, zo soboty na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Roj sa oplatí sledovať od druhej hodiny rannej do svitania. Úkaz je možné aj fotografovať, v tomto prípade ale nepostačí iba kompaktný fotoaparát. Zaríadenie musí byť schopné snímať niekoľkosekundové expozície (prípadne umožniť manuálne ovládať uzávierku). Ak tieto predpoklady fotoaparát spĺňa, potom stačí v priebehu noci namieriť objektív na oblohu, otvoriť uzávierku (či spustiť čo najdlhšiu expozíciu) a čakať.

Veľkou výhodou môže byť širokouhlý objektív, s ktorého použitím sa pri kratších expozíciách príliš neprejaví rotácia Zeme (hviezdy sa nebudú javiť ako malé oblúčiky, ale body). Pri snímaní nočnej oblohy je tiež nevyhnutný statív, ktorý zaručí ostrý záber. Mimo meteorov je v skorých ranných hodinách tiež už dobre vidieť Mliečnu dráhu.

Viac o téme: Nočná oblohaMeteorický rojVesmírne divadloLyridy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu