Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pod spálňou sa zrazu otvorila zem: Prepadla sa do nej aj s mužom, ktorý spal! Nezostala po ňom ani stopa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/ABC Action News)

FLORIDA - Na Reddite sa v posledných dňoch opäť objavil znepokojujúci príbeh o mužovi, ktorého 1. marca 2013 pohltila krasová jama. Brat sa ho pokúsil zachrániť, no neúspešne. Miesto jeho zmiznutia je dodnes oplotené, aby bola chránená verejnosť.

Tridsaťsedemročný Jeff Bush spal, keď sa pod jeho domom na Floride otvorila priehlbina. Diera asi šesť metrov široká vznikla pod jeho spálňou, čo počul jeho brat Jeremy a Jeremyho partnerka Hannah z vedľajšej miestnosti. "Počuli sme Jeffa kričať. Bežali sme chodbou, zasvietila som svetlo a otvorili sme dvere a všetko, čo sme videli, bola veľká diera a Jeff bol preč," povedala vtedy Hannah pre ABC Action News.

Nikdy sa nenašiel

Jeremy skočil do jamy, aby sa pokúsil brata zachrániť, zem okolo neho sa však stále prepadala, a tak ho museli odtiaľ vytiahnuť. "Chcel som ho zachrániť, ale jednoducho som nemohol nič urobiť. Prisahal by som, že som ho počul kričať moje meno, aby som mu pomohol." Ani záchranári Jeffa nenašli. Krasová jama spolu s ním zhltla aj nábytok zo spálne. Nasledujúci deň inžinieri zistili, že dom a pôda sú príliš nebezpečné na ďalšie pokusy o záchranu, preto ho zbúrali a jamu zasypali štrkom. O niekoľko rokov neskôr sa diera opäť otvorila, úrady ju preto oplotili. 

Florida je bohatá na vápenec a obzvlášť je náchylná na vznik krasových jám, tiež zvaných závrty. "Sú to regióny, kde sa horniny nachádzajúce sa pod zemským povrchom môžu prirodzene rozpúšťať podzemnou vodou, ktorá nimi cirkuluje. Medzi rozpustné horniny patria soľné lôžka, sadrovec, vápenec a iné uhličitanové horniny," vysvetľuje US Geological Survey.

Keď sa hornina pod nimi rozpustí, pod povrchom ostanú podzemné jaskyne. Keď sa oslabený povrch zrúti do jaskyne, vytvorí sa závrt. Ten môže mať rôznu veľkosť - od veľmi malých až po obrovské. Závrt Xiaozhai Heavenly Pit v Číne je považovaný za najväčší na svete. Meria približne 537 metrov do šírky a 662 metrov do hĺbky.

Viac o téme: ZmiznutieJeff BushKrasová jama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu