Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hlboko v Antarktíde číha obrovská hrozba: Akýkoľvek živý tvor sa k nej priblíži, čaká ho krutý osud

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V tajomnom svete pod antarktickým morským ľadom sa ku dnu pomaly spúšťajú zamrznuté prsty ľadu. Sú známe ako brinikly. Síce vyzerajú podobne ako jaskynné stalaktity, ale majú viac spoločného s hydrotermálnymi prieduchmi. Isté je aj to, že sa s nimi nechce stretnúť nijaký morský živočích. Čakal by ho totiž veľmi krutý osud.

Pri tvorbe polárneho morského ľadu sa soli vo vode oddeľujú od čistých kryštálov a v jeho kanálikoch a trhlinách sa tvorí soľanka, ktoré uniká do otvoreného mora pod vrstvou ľadu. Soľ spôsobuje, že je ťažšia ako okolitá voda, takže klesá. Zároveň je v porovnaní s okolím aj chladnejšia, takže pohlcuje teplo a vytláča už takmer mrazivú morskú vodu nad okraj. Výsledkom je prúd potápajúcej sa soľanky, ktorý okolo seba pri klesaní ťahá závoj zamrznutej morskej vody.  Ak je jej veľa a v okolí sa nenachádzajú silné prúdy, ktoré by ju narušili, niekedy ťahá tento závoj až na morské dno. 

I keď ide o výnimočný pohľad, morské živočíchy nemajú dôvod na radosť. Ľadová púť soľanky totiž zmrazí všetko živé, a preto sa nazýva aj "ľadový prst smrti". Filmovému štábu BBC sa pri tvorbe seriálu Frozen Planet v roku 2011 podarilo detailne nakrútiť formovanie veľkej brinikly. 

Ľadové výčnelky vyrastajúce z pevného povrchu smerom nadol sa dajú prirovnať k jaskynným stalaktitom. Štúdia realizovaná v roku 2013 však uvádza, že tieto štruktúry sú skôr inverzné chemické záhrady a spôsob ich rastu má oveľa viac spoločného s bahennými sopkami a hydrotermálnymi prieduchmi. Mnohí vedci sa domnievajú, že by mohli mať kľúčový význam pri začiatkoch života na našej planéte. Autori štúdie zároveň pripúšťajú možnosť, že práve vylučovanie soli z morského ľadu mohlo vytvoriť podmienky kompatibilné so vznikom života. 

Mohol by tento jav fungovať aj na iných planétach? Vedci predpokladajú, že na Jupiterovom mesiaci Ganymedes sa môže nachádzať oceán pokrytý ľadom a možno sa pod jeho hladinou nachádzajú aj brinikly.  Ide však zatiaľ len o špekulácie. Na vznik týchto útvarov je potrebná dokonalá súhra podmienok. Postupom času sa ale o týchto krehkých ľadových prstoch smrti určite dozvieme viac a viac.

Viac o téme: AntarktídaBriniSoľanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu