Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekár varuje pred bozkávaním s mužmi s bradou: Ženy, hrozí vám táto pliaga!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Vyrážka na brade nie je len zahanbujúcim symbolom intenzívneho bozkávania. Tieto červené rany môžu totiž poukazovať na vážny zdravotný problém, na ktorý vo svojom TikTok videu upozorňuje lekár Muneeba Shaha alias Derm Doctor. Zároveň apeluje na mužov, aby dodržiavali dôkladnú hygienu brady.

Dermatológ Muneeb Shah je známy tým, že poukazuje na množstvo trendov a problémov týkajúcich sa pokožky. Vo svojom najnovšom príspevku sa zaoberá kožnou vyrážkou, ktorá vzniká najmä v oblasti brady a úst. Vo väčšine prípadov sa vytvorí po intenzívnom bozkávaní, ale ani zďaleka nepôsobí práve najromantickejším dojmom. Jej vznik môže podporovať aj hustý porast brady, v ktorom sa podľa lekára nachádza tona baktérií. 

Lekár varuje pred bozkávaním
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborník vysvetľuje, že keď sa pokožka otiera o chĺpky na tvári (ktoré sú zvyčajne ostrejšie a drsnejšie ako ostatné chĺpky na tele), môže sa na jej povrchu vytvoriť množstvo malých rezných raniek. Keďže chĺpky sa nachádzajú v tesnej blízkosti úst, prostredníctvom ktorých konzumujeme potravu, kašleme, kýchame a podobne, sú v podstate živnou pôdou pre baktérie. Všetky tieto faktory môžu vyústiť do ochorenia známeho ako impetigo. Ide o bežnú, ale bolestivú bakteriálnu infekciu, ktorá sa vyskytuje na koži vo forme vredov a pľuzgierov uvoľňujúcich hnis a iné druhy tekutín. A práve toto nie je úkaz, ktorý by ste chceli vidieť na tvári partnera, s ktorým randíte. Impetigo je veľmi nepríjemné, niekedy priam až neznesiteľné a trvá nejaký čas, kým sa zahojí pomocou lokálnych mastí a antibiotík. 

Shah vo videu zdokumentoval vyrážku užívateľky, ktorá sa jej vytvorila po bozkávaní s bradatým partnerom. Aj týmto spôsobom sa snaží poukázať na dôležitosť dôkladnej hygieny mužov, ktorí majú bradu. V podstate by sa o ňu mali starať rovnako ako o vlasy, čiže pravidelne ju umývať. 

Viac o téme: HygienaBozkávanieBradaVyrážka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu