Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci skúmali bizarné správanie medveďov: Všimli ste si niekedy, že robia toto?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Existuje mnoho dôvodov, prečo sa medvede utierajú a škriabu o stromy. Niekedy ide o spôsob komunikácie pomocou pachových stôp zanechaných na kmeni. Inokedy tak odstraňujú srsť a škrabkajú sa na ťažko prístupných miestach. Nová štúdia uvádza ďalší dôvod - môžu sa pritom natierať prírodným repelentom proti kliešťom.

Keď sa medvede škrabú o kôru, z ich stromových škrabadiel sa uvoľňujú dechty, živice a miazga. Táto hustá smola z bukov priľne na srsť a kožu najdlhšie a navyše je odolná voči vode, čo z nej robí potenciálne významného kandidáta na účinný repelent proti kliešťom. Biologička z Poľskej akadémie vied, odborníčka na medvede a autorka štúdie zverejnenej minulý mesiac v časopise Journal of Zoology Agnieszka Sergielová uviedla, že zvieratá sa málokedy dopúšťajú takého zložitého správania, ako je utieranie sa o stromy len z jedného dôvodu. "Medzi cicavcami vidíme veľa príkladov, kedy využívajú stromy na samoliečbu," povedala. Preto sa rozhodla spoločne so svojimi kolegami preskúmať, či môže trenie o stromy medvede chrániť pred parazitmi.

Vedci skúmali bizarné správanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Biológovia už roky pozorujú, že medvede hnedé a medvede baribali majú v obľube najmä určité druhy stromov, ide najmä o buky. Príťažlivosť týchto stromov pre medvede je taká silná, že vedci používajú výraznú vôňu bukovej živice na to, aby medvede prilákali, keď ich potrebujú študovať vo voľnej prírode, alebo na privolanie v zoologických záhradách. 

Aby Sergielová otestovala hypotézu, že buková živica odpudzuje kliešte, vybavila sa testovacou trubicou, do ktorej dala na jednu stranu bukovú živicu, na druhú stranu vodu. Nachytala pijaky lužné - rozšírený druh kliešťa, o ktorom je známe, že hoduje na medveďoch. Sledovala, či začnú tieto parazity utekať od bukovej živice k bezpečnej, čistej vode na druhom konci skúmavky. A veru utekali!

Vedci skúmali bizarné správanie
Zobraziť galériu (3)

"Bolo naozaj zrejmé, že bukovú živicu nenávidia. Niektoré pijaky boli naozaj rýchle, behali okolo a schovávali sa pod vodou," povedala Agnès Blaiseová, biologička z univerzity v Štrasburgu a spoluautorka štúdie. A to neboli do výskumu započítané kliešte, ktorým sa podarilo z testovacej trubičky uniknúť úplne. Vedci sa pri svojej štúdii zamerali na kliešte, pretože sú široko rozšírené a prispôsobené rôznym prírodným prostrediam. Navyše kvôli klimatickým zmenám sa ich habitat neustále rozširuje, rovnako ako sa predlžuje obdobie ich aktivity počas roka. Kliešte sú tiež prenášačmi chorôb, aj keď momentálne nie je ešte úplne jasné, aké patogény prenášajú na medvede. 

Viac o téme: KliešteMedveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu