Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šesť mýtov o zdraví, ktoré ľudia najviac vyhľadávali na Google: Aj vy im veríte?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vajcia sú samý cholesterol, praskanie kĺbov spôsobuje artritídu, záchodové dosky sú nositeľmi sexuálne prenosných chorôb. To všetko sú mýty z oblasti zdravia, ktoré ľudia najviac vyhľadávali na Googli počas minulého roka. Aké nepravdy ešte medzi ne patria?

Mýty o zdraví sa často rodia z počutia a len málo z nich je pravdivých. Daily Mail zhrnul šesť zdravotníckych mýtov vyhľadávaných na Google za minulý rok.

Antiperspiranty spôsobujú rakovinu

Spôsobujú tieto kozmetické prípravky skutočne rakovinu? Podľa analýzy táto otázka zaznamenala v roku 2022 647-percentný nárast vyhľadávaní na Googli. Odpoveď znie nie. Zatiaľ čo niektorí sa pýtali, či hliník v niektorých dezodorantoch a sprejoch môže zvýšiť riziko rakoviny, neexistuje žiadny dôkaz, ktorý by tomu nasvedčoval, uvádza nadácia Cancer Research UK. Odborníci ale odporúčajú, aby ľudia nepoužívali sprejové dezodoranty v deň skríningu prsníka, pretože to môže ovplyvniť mamografiu a výsledky vyšetrenia. Namiesto toho použite roll-on prípravky. 

Šesť mýtov o zdraví,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)


Záchodová doska spôsobuje STD

Akokoľvek znepokojujúci je tento mýtus, v skutočnosti je neuveriteľne zriedkavé chytiť sexuálne prenosnú infekciu (STD) zo sedenia na záchodovej doske. Táto otázka zaznamenala 525-percentný nárast vo vyhľadávaní. Bakteriálne STD dokážu prežiť na povrchoch len veľmi krátky čas. Hoci je šanca, že z WC dosky dostanete pohlavne prenosnú chorobu alebo infekciu, ako sú chlamýdie, neuveriteľne malá, existujú skôr iné baktérie, ktorými sa môžete nakaziť na verejných záchodoch. Napríklad norovírus sa môže šíriť fekálnou hmotou, ktorej čiastočky sa po spláchnutí dostanú do vzduchu. 

Šesť mýtov o zdraví,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)


Praskanie kĺbov spôsobuje artritídu 

Praskanie kĺbov môže desiť ľudí okolo vás, ale nezvýši riziko artritídy. Zatiaľ čo táto otázka zaznamenala vlani 180-percentný nárast vo vyhľadávaní Google, nedávne štúdie toto spojenie nepotvrdili. Je pravda, že ľudia s artritídou niekedy zistia, že ich kĺby praskajú viac, ale to preto, že majú poškodené chrupavky na povrchu kĺbov. Najbežnejšie rizikové faktory pre rozvoj artritídy zahŕňajú vek, genetiku, fyzickú nečinnosť, fajčenie a zamestnanie.

Šesť mýtov o zdraví,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Vaječné žĺtka zvyšujú cholesterol

Po desaťročia boli vajcia démonizované pre vysoký obsah cholesterolu, ktorý výskumníci spájali so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. Omelety z vaječných bielkov či iné jedlá bez žĺtkov dominovali na tanieroch ľudí strážiacich si svoj jedálniček. Sú žĺtky naozaj také zlé? Google v roku 2022 zaznamenal 673-percentný nárast vyhľadávania tejto odpovede. Je pravda, že vo vaječných žĺtkoch je ho viac; jeden veľký žĺtok obsahuje približne 185 miligramov cholesterolu, ale je tiež plné bielkovín, esenciálnych mastných kyselín, antioxidantov, vitamínov a minerálov.

U väčšiny zdravých ľudí má cholesterol v potravinách oveľa menší vplyv na hladinu krvi, najmä v porovnaní s maslom a potravinami s vysokým obsahom nasýtených tukov. Mierna konzumácia vajec nezvyšuje riziko srdcových chorôb u zdravých jedincov a môže byť súčasťou zdravej výživy. Avšak tým, ktorí trpia hypercholesterolémiou, ktorá postihuje približne jedného z 500 ľudí, sa odporúča obmedziť príjem cholesterolu v potrave na maximálne tri alebo štyri vajcia týždenne.

Šesť mýtov o zdraví,
Zobraziť galériu (6)

Maslo pomáha pri popáleninách

Používanie masla na liečbu popálenín je starý ľudový liek, o ktorom Google zaznamenal v minulom roku 347-percentný nárast vyhľadávania. Je pravda, že zakrytie popáleniny chladnou látkou pomôže zmierniť agóniu, úľava ale nebude trvať dlho. Maslo to v skutočnosti môže ešte viac zhoršiť. Utesnenie vzduchu pomocou mastných zložiek, ako je maslo, by mohlo zachytiť teplo a spôsobiť, že pokožka bude naďalej horieť. Navyše, mliečny výrobok je plný baktérií, takže priložením masla na spálenú pokožku zvyšujete riziko infekcie. Zdravotníci odporúčajú odstrániť akýkoľvek odev alebo šperky, ktoré sa nachádzajú v blízkosti spálenej oblasti kože, a chladiť popáleninu studenou alebo vlažnou tečúcou vodou. 

Šesť mýtov o zdraví,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)


Mrkva pomáha nočnému videniu

Jedenie mrkvy každý deň môže poskytnúť podporu zraku, ale môže skutočne pomôcť vidieť v tme? Odpoveď je nie. V druhej svetovej vojne anglickí vojaci používali novo vyvinutú radarovú technológiu na detekciu a zostrelenie nemeckých lietadiel. Britské ministerstvo letectva, ktoré nechcelo prezradiť svoje tajomstvo, začalo šíriť nepravdivé informácie, že mrkva pomôže človeku vidieť v tme a že mrkvová strava ich vojakom im dáva taktickú výhodu. Odvtedy tento mýtus prežíva. Avšak zelenina bohatá na vitamín A môže byť dobrá pre zdravie očí vďaka vysokej dávke antioxidantov. Tento vitamín je kľúčový na to, aby bola rohovka človeka čistá – priehľadný filter pred okom, ktorý zabraňuje prenikaniu nečistôt a prachu. Nedostatok vitamínu A môže viesť k suchosti očí, infekciám hrdla, zlému hojeniu rán, šedému zákalu, zakaleniu rohovky či makulárnej degenerácii oka.

Viac o téme: ZdravieMýtyGoogle
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu