Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z Antarktídy odplával najväčší ľadovec na svete: Satelitné FOTO odhalili, čo sa s ním stane

(Zdroj: Facebook/NASA Earth)

WASHINGTON - Nové satelitné snímky ukazujú, že najväčší ľadovec na svete vstúpil do Drakeovho priechodu - vodnej cesty, ktorá obsahuje rýchlo sa pohybujúci oceánsky prúd. Ten má dostatočnú silu na to, aby potopil celý ľadovec. Zaujímavé je, že ľadovec má takmer rovnakú veľkosť, ako keď sa pred vyše rokom odlomil od svojho materského ľadovca.

Obrovská ľadová doska, známa ako A-76A, je asi 135 kilometrov dlhá a 26 kilometrov široká. Je to najväčší fragment predchádzajúceho najväčšieho ľadovca na svete A-76, ktorý sa v máji 2021 odlomil zo západnej strany antarktického ľadovca Ronne a neskôr sa rozlomil na tri kusy: A-76A, A-76B a A-76C. 

Výskumný satelit Terra od NASA 31. októbra zachytil, ako A-76A pláva v ústí Drakeovho priechodu, hlbokej vodnej cesty, ktorá spája Tichý a Atlantický oceán medzi Cape Horn a Južnými Shetlandskými ostrovmi na severe Antarktického polostrova. Podľa záberu možno odhadnúť, že obrovský ľadovec sa momentálne nachádza medzi Sloním ostrovom a Južnými Orknejskými ostrovmi. Keď sa ľadovce dostanú do Drakeovho priechodu, silné oceánske prúdy ich ľahko pretiahnu na východ a následne na sever do teplejších vôd, kde sa čoskoro úplne roztopia, píše Live Science

 

Meet Antarctic iceberg A-76A. 👋 🧊 A-76A is the biggest remaining piece of what was once the largest iceberg floating...

Posted by NASA Earth on Friday, November 4, 2022

A-76A doposiaľ precestoval približne 2000 kilometrov. Údaje zhromaždené americkým Národným ľadovcovým centrom v júni však odhalili, že má takmer rovnakú veľkosť, ako keď sa pred viac ako rokom odlomil od svojho materského ľadovca. Je však nepravdepodobné, že zostane nedotknutý aj naďalej, pretože Drakeov priechod je známy tým, že posiela ľadovce na jednosmernú cestu do hrobu. Hlavným dôvodom je Antarktický cirkumpolárny prúd (ACC) - jediný prúd, ktorý tečie okolo zemegule a obsahuje viac vody ako ktorýkoľvek iný prúd na Zemi. 

ACC, ktorý vedie zo západu na východ cez Drakeov priechod, prepraví každú sekundu 95 až 150 miliónov kubických metrov vody. Výsledkom je, že potulné ľadovce, ktoré vstúpia do Drakeovho priechodu, sú rýchlo odvlečené preč z Antarktídy a vyplavené do teplejších vôd, kde sa roztopia. ACC nie je jediným oceánskym prúdom, kvôli ktorému sa ľadovce roztápajú. Iné menšie prúdy tiež zohrávajú kľúčovú úlohu v distribúcii a prípadnej deštrukcii bludných ľadových más. 

Viac o téme: ĽadovecNASAAntarktídaA-76A
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu