Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mladíka zavreli do najtichšej miestnosti na svete: Toto sa mu v nej stalo počas 1,5 hodiny

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Callux)

LONDÝN - Vízia o trávení času v najtichšej miestnosti na svete môže vyznievať idylicky, ale v skutočnosti je to vraj hotová nočná mora. Svoje o tom vie YouTuber, ktorý ju vyskúšal. Napriek tomu, že sa stal rekordérom a vydržal v komore tak dlho, ako ešte nikto predtým, si túto skúsenosť zrejme už nikdy nebude chcieť zopakovať.

Uzatvorený priestor známy ako Anechoická komora sa nachádza na London South Bank University (SBU) vo Veľkej Británii. Ide o odhlučnenú miestnosť, v ktorej sa zvuk meria v záporných decibeloch. Hoci sa hovorí, že ticho lieči, odborníci návštevníkom odporúčajú, aby vo vnútri nezostali dlhšie ako 45 minút, inak by mohli mať pocit, že prichádzajú o rozum. "Vyzývame ľudí, aby sedeli v komore v tme. Keď je ticho, uši sa prispôsobia. Čím je miestnosť tichšia, tým viac vecí počujete," uviedol dizajnér komory Steven Orfield. 

Mladíka zavreli do najtichšej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zmienil sa aj o jednom  z bývalých reportérov, ktorý prekonal svetový rekord v čase strávenom v tejto miestnosti. V roku 2016 v nej vydržal neuveriteľných 67 minút. Odvtedy pribúdajú záujemcovia, ktorí chcú otestovať svoje limity, pričom jedným z nich bol YouTuber a hudobník Callux. Vo videu predstavujúcom výzvu poskytol krátky opis miestnosti a načrtol pravidlá, ktoré musel dodržiavať, aby sa jeho pokus započítal do oficiálnych Guinnessových svetových rekordov:

1. Nie je dovolené spať/omdlievať

2. Vyzývateľ musí byť monitorovaný a musí byť neustále pod dohľadom

3. Zvuk musí zostať pod 25DBa

4. Vyzývateľ môže každých päť minút hovoriť maximálne jednu minútu

5. Vyzývateľ môže kedykoľvek odísť

Po krátkej prehliadke a rozhovore s personálom SBU, ktorý naznačil možné riziká, Calluxa zavreli do komory. Netrvalo dlho, kým sa začali diať rôzne veci. Už po piatich minútach strávených v izolácii hlásil, že sa cíti dezorientovaný po intenzívnom výbuchu tinnitu v oboch ušiach. Po pätnástich minútach hovoril, že vidí okolo seba v miestnosti tancovať svetlá. Po polhodine sa mu zas zdalo, že počuje zvuk vlastného krvného obehu. Po hodine, keď sa takmer dostal na úroveň svetového rekordu, takmer omdlel a sťažoval sa na halucinácie. Napriek tomu nakoniec rekord prekonal, keď v komore vydržal hodinu a 26 minút. Keď Calluxa požiadali, aby zhodnotil túto novú skúsenosť, povedal iba jednu vetu: "Bolo to veľmi divné." 

Viac o téme: RekordTichoTinitusAnechoická komora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu