Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Virtuóz usporiada pre taxikára koncert

BRATISLAVA - Virtuóz, ktorému taxikár s egyptskými koreňmi vrátil jeho 285-ročné "stradivárky", usporiada pre svojho záchrancu koncert.

Na Grammy nominovaný Philippe Quint má dnes v rámci súkromného predstavenia na Medzinárodnom letisku Liberty vystúpiť v oblasti, kde stávajú taxíky. Mohamedovi Khalilovi a jeho rodine takisto daroval aj lístky na svoje ďalšie newyorské vystúpenie, ktoré sa bude konať 23. septembra v Carnegie Hall.

Nenahraditeľné husle Antonia Stradivariho z roku 1723 zabudol Quint v taxíku 21. apríla ráno, keď sa vracal z predstavenia v Dallase. Akoby toho nebolo dosť, nástroj za štyri milióny dolárov (asi 83 miliónov Sk) mal požičaný od filantropov Clementa a Karen Arrisonovcov z Buffala.

Po telefonáte na políciu v New Yorku a New Jersey, netrvalo dlho a už si v priestoroch Taxikárskeho výboru prezeral fotografie taxikárov. Khalil svoje auto odparkoval v noci, bez toho, aby vedel, že sa ho zúfalo snažia nájsť. Keď sa k nemu na ďalšie ráno dostalo echo, dohodol si s Quintom stretnutie.

Za vrátenie huslí mu dal hudobník odmenu sto dolárov (asi dvetisíc Sk). Päťdesiatsedemročný Khalil emigroval z Egyptu v roku 1980 a prijal americké občianstvo. V taxíku jazdí 24 rokov, je ženatý a má troch synov. S Quintom ich spája status emigrantov, z ktorých sa neskôr stali americkí občania. Tridsaťštyriročný virtuóz odišiel z Ruska v roku 1991.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu