Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Svetoznáma huslistka v Košiciach: Ukázala stradivárky za 150 miliónov dolárov!

V Košiciach zahrala huslistka Sayaka Shoji. Zobraziť galériu (9)
V Košiciach zahrala huslistka Sayaka Shoji. (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Husle nevyčísliteľnej hodnoty! Svetoznáma japonská huslistka Sayaka Shoji, zavítala i s Tokyjským metropolitným orchestrom do Košíc, aby tu cez víkend zahrali úžasný koncert. Huslistka svoju majstrovskú virtuozitu predviedla na husliach Recamier Stradivarius z roku 1729.

Tento vzácny hudobný nástroj jej zverila spoločnosť Ueno Fine Chemicals Industry Ltd. Husle majú nevyčíisliteľnú hodnotu a sú poistené na sumu 150 miliónov dolárov.

Takýto vzácny nástroj môže použiť len skutočný hudobný génius a takým Sayaka Shoji bezpochyby je. Na medzinárodnej hudobnej scéne sa presadila po triumfiálnom víťazstve v prestížnej Paganiniho súťaži (1999), kde zvíťazila ako jediná japonská a zároveň najmladšia umelkyňa v histórii. Spolupracuje s dirigentmi zvučných mien (Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Antonio Pappano a pod.), hráva s orchestrami svetovej špičky (Berliner Philharmoniker, Bayerischer Staatsorchester, Israel Philharmonic Orchestra, New York Philharmonic, St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France a pod.).

V Košiciach zahrala huslistka
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Z vyše tisíc huslí vyrobených Antoniom Stradivarim, majstrom z talianskej Cremony, sa zachovalo približne šesťdesiat. Jeho nástroje sú veľmi obľubené a pre svoju vzácnosť aj neobyčajne cenené. Najlepšie nástroje zostrojil v rokoch 1698 až 1725, no výbornej kvality boli aj tie z obdobia 1725 – 1730. Husle od Stradivariho sa nachádzajú po celom svete. Dve svetovo najväčšie verejne prístupné zbierky sú v Španielsku a Spojených štátoch.

V roku 1998 pri dražbe v aukčnej sieni Christie's v Londýne sa Stradivariho husle vydražili za 1,5 milióna eur. Najvyššia suma bola dosiahnutá na dražbe v New Yorku v apríli 2005 — neznámy záujemca zaplatil 1,53 milióna eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu