Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Viete vyriešiť túto matematickú úlohu? Nedokázal to nikto zo žiakov ani ich rodičia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Študenti vo Veľkej Británii sú presvedčení, že získať Vysvedčenie o absolvovaní všeobecného stredoškolského vzdelania (GCSE) je z roka na rok zložitejšie a úlohy, ktoré musia vyriešiť, sú neprimerane náročné. Ich pripomienkami sa zaoberala spoločnosť Save My Exams a vyzvala rodičov, aby vyriešili školský príklad z matematiky. Výsledok tohto experimentu bol pre obidve strany veľmi prekvapivý.

Vo Veľkej Británii čoraz viac študentov poukazuje na náročnosť skúšok na získanie všeobecného stredoškolského vzdelania (GCSE). Z výsledkov nového prieskumu spoločnosti Save My Exams, ktorá vyzvala rodičov, aby vypracovali školskú matematickú úlohu, vyplýva, že tínedžeri sa sťažujú oprávnene. Pri riešení zadania totiž zlyhali všetci oslovení rodičia. Tieto informácie boli medializované v období, keď sa premiér Rishi Sunak chystá vypracovať učebné plány pre všetky deti v Anglicku, podľa ktorých budú študovať nejakú formu matematiky až do veku 18 rokov. Podľa Downing Street má totiž približne osem miliónov dospelých ľudí v Anglicku matematické zručnosti žiakov základných škôl. 

Viete vyriešiť túto matematickú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia Save My Exams zároveň zistila, že takéto zlyhanie napriek slabým výsledkom, prekvapivo, neznížilo sebavedomie jej účastníkov. Z tisícky oslovených rodičov nedokázalo vôbec odpovedať na otázku až 92 percent, zvyšných osem percent sa nevedelo dopracovať k správnej odpovedi. Napriek tomu zhruba 75 percent rodičov aj naďalej verilo, že dokážu zložiť skúšky. Jeden z dvoch opýtaných zároveň priznal, že nie vždy rozumie otázkam, ktoré riešia deti v domácich úlohách. 

Matematické zadanie GCSE, v ktorom rodičia tak pohoreli, ukazuje tvar so všetkými rozmermi v centimetroch, kde plocha tvaru je A cm². Respondenti mali ukázať, že A = 2x² + 24x + 46. Našťastie Lucy Kirkhamová zo Save My Exams príklad vypracovala a podelila sa aj o radu. "Úlohy s množstvom algebry môžu byť strašidelné, ale ak ich rozdelíte na menšie kúsky, bude to ľahšie. Naši matematickí experti vytvárajú farebne označené modelové odpovede, ktoré rozdeľujú každú úlohu na jednoduchšie kroky, aby dôkladne naviedli riešiteľov na správnu odpoveď." Podľa odborníčky by ste mali začať prvým krokom a budete prekvapení, ako ďaleko sa môžete dostať. 

 

Research has shown that 100% of parents can't answer a simple GCSE maths question. "Revising for exams is stressful...

Posted by Save My Exams on Wednesday, November 30, 2022

Nie je to však len matematika, ktorá mätie dospelých, hoci skončila v hodnotení ako najhorší predmet. Podľa Save My Exams s ňou síce mali rodičia najväčší problém (53 percent), ale až 35 percent zlyhalo v prírodných vedách. Nasledovala španielčina (30 percent ), francúzština (29 percent) a anglická literatúra (27 percent). 

Viac o téme: MatematikaDomáca úlohaŠkolaGCSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu