Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Neuveriteľný príbeh pilota, ktorého po dekompresii vysalo z lietadla: Prežil, ale keď uvidíte tie FOTO!

(Zdroj: Youtube/SierraKiloBravo)

LONDÝN - Užívatelia sociálnych sietí zostali v nemom úžase, keď sa dozvedeli o neuveriteľnom príbehu pilota Tima Lancastera. Zábery, ako trčí z kabíny lietadla, ktoré sa vo výške niekoľko kilometrov nad zemou rútilo oblohou, sú ako vystrihnuté z nevydareného akčného filmu. Dokumentujú však reálnu udalosť, ktorá sa odohrala počas letu z anglického Birminghamu do španielskej Malagy v júni 1990.

Užívateľ Twitteru zverejnil fotografie rekonštrukcie udalosti, ku ktorej došlo 10. júna 1990. V čase, keď sa lietadlo spoločnosti British Airways nachádzalo v nadmorskej výške zhruba sedem kilometrov nad územím anglického grófstva Oxfordshire, došlo k dekompresii, dve zo šiestich okien kabíny sa oddelili od rámu, vyleteli von a kapitána Tima Lancastera vymrštilo zo sedačky. Vyrazené dvere kabíny takmer zranili stewarda Nigela Ogdena. Práve on však v tomto dramatickom a nebezpečnom okamihu duchaprítomne a pohotovo zareagoval a zachytil kapitánovi nohy. Druhý palubný sprievodca John Heward sa vrútil do kabíny, uchopil kolegu za opasok, ďalší steward sa pripútal k pilotnému kreslu a pomohol držať túto živú reťaz, na konci ktorej doslova visel život pilota. Takto to všetci vydržali až do núdzového pristátia. 

 

Captain Tim Lancaster of flight 5390 being sucked out of the cockpit at 17,000 feet after an improperly installed...

Posted by The Way We Were Photos on Tuesday, April 13, 2021

Lancaster bol po celý čas vystavený extrémnym poveternostným podmienkam, zatiaľ čo druhý pilot Alistair Atchinson prevzal riadenie a do vysielačky naliehavo opakoval: "Mayday! Mayday!" "Košeľu mal stiahnutú a telo ohnuté nahor okolo hornej časti lietadla. Nohy mal zaseknuté, odpojili autopilota, dvere zostali na ovládačoch a lietadlo sa rútilo rýchlosťou takmer 650 km/h cez jednu z najviac preťažených trás na svete," spomína si steward. "Hlava mu narážala o okno, krv mu tiekla z nosa a zboku hlavy, ruky mu mávali a vyzerali, že ich má dlhé dva metre. Najstrašnejšie bolo, že mal doširoka otvorené oči. Nikdy na ten pohľad nezabudnem, pokiaľ budem žiť." 

 

The Amazing Story Of The Pilot Who Was Sucked Out Of Plane At 23,000ft And Survived. ... Even more incredibly, the...

Posted by Pilots Cafe on Thursday, August 19, 2021

Úžasné je aj to, že sa Atchinsonovi podarilo dostať lietadlo pod kontrolu a nakoniec šťastne pristál na letisku v Southamptone, kde už čakali bezpečnostné jednotky. Ešte neuveriteľnejšie je to, že Lancaster prežil toto desivé utrpenie bez vážnejších následkov a po pristátí mu diagnostikovali iba niekoľko zlomenín a omrzlín. Aktuálne sa stal hrdinom vo virálnom svete, v ktorom kolujú snímky z rekonštrukcie incidentu. Šokujúci príbeh sa v minulosti stal témou dokumentárneho filmu Air Crash Investigation - Blow Out, ktorý odvysielal National Geographic v roku 2005. 

Viac o téme: PilotLietadloTim Lancaster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu