Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dievčatko (4) sa cítilo zle, lekári ho poslali domov: Potom prišiel šok, vážna infekcia! TOTO sú príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BOLTON - Iba štvorročné dievčatko bolo prijaté do nemocnice kvôli infekcii streptokoka skupiny A. Jej stará mama tvrdila, že vnučku bolí rameno, no lekári to považovali za natiahnutie svalu. Rodičia by mali poznať potenciálne príznaky nebezpečnej bakteriálnej infekcie. Bolesť v tejto časti tela môže byť jedným zo symptómov.

Camila Rose Burnsová z Boltonu bola prijatá do nemocnice a bojovala o život po tom, ako sa u nej objavila výnimočne zriedkavá komplikácia zvyčajne neškodnej infekcie. Jej babička Dawn opísala, ako Camila, ktorá je stále na jednotke intenzívnej starostlivosti, mala bolesť v oblasti ramena predtým, ako vážne ochorela. Túto zimu zomrelo na streptokoka typu A v Británii pätnásť detí. Šéfovia zdravotníctva tvrdia, že na toto ročné obdobie ide o nezvyčajne vysoké číslo. 

 

Camila Rose Burns, 4, is said to be breathing on her own with the help of extra oxygen after contracting a Strep A infection just over a week ago

Posted by MEAWW on Thursday, December 8, 2022

Camila sa zo dňa na deň začala cítiť zle. Jej otec Dean Burns a jeho manželka Kaye ju preto vzali do nemocnice, keď sa začala sťažovať, že ju bolí hrudník. V škôlke, ktorú dievča navštevuje, sa v tom čase šírila choroba. Lekári ho poslali domov, pretože sa jeh stav nezdal byť vážny. Keď však rodičia ráno skontrolovali svoju dcéru, našli ju ležať v čiernych zvratkoch a uháňali priamo do detskej nemocnice Alder Hey. „Camila sa sťažovala na bolesť v hrudníku, v ľavom hornom rohu, celkom blízko ramena. Ukázala to lekárovi a ten povedal, že má viac ako pravdepodobne natiahnutý sval, je chorá a kašle,“ uviedla stará mama. Domnieva sa, že rodičia by si mali dávať pozor obzvlášť na pretrvávajúcu bolesť v jednej časti tela. Potvrdila to aj britská Národná zdravotnícka služba, podľa ktorej infekcia streptokoka A môže spôsobiť silné bolesti svalov. Príznaky môžu zahŕňať tiež bolesť hrdla, bolesť hlavy, horúčku, nevoľnosť a zvracanie.

V prípade Camily sa infekcia zmenila na sepsu. Jej imunitný systém prehnane reagoval na infekciu a začal poškodzovať telesné orgány a tkanivá. Ide o známu komplikáciu invazívneho streptokoka skupiny A (iGAS), život ohrozujúceho, ale zriedkavého ochorenia. Burnsová povedala, že lekári jej dcére nasadili lieky, napojili ju na pľúcnu ventiláciu a dialýzu a pomaly sa zotavuje.

Dievčatko (4) sa cítilo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Baktérie streptokoka skupiny A môžu spôsobiť nespočetné množstvo infekcií, vrátane impetigo, šarlachu a streptokoka. V prípade šarlachu sa môže vyskytnúť červená vyrážka podobná brúsnemu papieru na hrudi a žalúdku, ktorá sa šíri do iných častí tela. Pacienti majú zvyčajne tiež začervenané líca a jasne červený jazyk. Dve z najzávažnejších, ale zriedkavých foriem tohto invazívneho ochorenia sú nekrotizujúca fasciitída a streptokokový syndróm toxického šoku.

Viac o téme: ChorobaLekáriInfekciaPríznakyNemocnicaňStrep A
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu